S. Cichanouskaja paragino JT išsiųsti į Baltarusiją stebėjimo misiją | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA PARAGINO JT IŠSIŲSTI Į BALTARUSIJĄ STEBĖJIMO MISIJĄ

Baltarusijos opozicijos kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja penktadienį kreipdamasi į Jungtines Tautas pareiškė, kad šiai organizacijai reikia kuo greičiau išsiųsti į jos šalį tarptautinę stebėtojų grupę.

„Baltarusiai pabudo. Riba, už kurios nebėra kelio atgal, peržengta. Apie tai liudija nepaisant policijos žiaurumo kasdien rengiamos šimtų tūkstančių žmonių demonstracijos visoje Baltarusijoje“, – sakė ji per neoficialų JT Saugumo Tarybos posėdį, atkreipdama dėmesį į „streikus didžiausiose Baltarusijos gamyklose“.

„Raginame JT nedelsiant išsiųsti tarptautinę stebėjimo misiją į Baltarusiją, siekiant dokumentuoti padėtį vietoje“, – pabrėžė opozicionierė.

S. Cichanouskaja taip pat paragino tarptautinę bendruomenę įvesti sankcijų asmenims, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą šalyje.

„Raginu tarptautinę bendruomenę panaudoti visą smurto nutraukimo mechanizmą, įskaitant sankcijas atskiriems asmenims, per rinkimus padariusiems pažeidimų ir nusikaltimų žmoniškumui“, – pareiškė ji.

S. Cichanouskajos teigimu, dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka „nebėra Baltarusijos atstovas“.

„Baltarusijos žmonės yra įstatymus gerbiantys, taikūs ir atsakingi žmonės, puikiai suvokiantys savo orumą“, – pridūrė buvusi kandidatė į prezidentus.

Pasak jos, Baltarusijos žmonės yra pasirengę dialogui „su visomis šalimis, gerbiančiomis Baltarusijos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“.

S. Cichanouskaja taip pat kalbėjo apie būtinybę surengti specialų JT Žmogaus teisių tarybos posėdį situacijai Baltarusijoje aptarti.

Be to, ji paragino pasmerkti perteklinį Baltarusijos saugumo tarnybų jėgos naudojimą prieš protestuotojus.

„Dabar mums, Baltarusijos liaudžiai, reikia JT pagalbos, kad sustabdytume skandalingus žmogaus teisių pažeidimus ir cinišką nepagarbą teisei į žmogaus orumą Europos centre“, – pridūrė ji.

Baltarusiją jau beveik mėnesį krečia protestai nuo rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Raimundas

Baltarusijos maža?Griebiasi vadovauti eurosąjungai?

klp

vatnikė varyt namo.

Rolka56

Čiuožk į savo belarusiją ir stebėk kiek tiktai nori
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS