S. Cichanouskaja prašo Šveicarijos patikrinti galimą A. Lukašenkos turtą šalyje | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA PRAŠO ŠVEICARIJOS PATIKRINTI GALIMĄ A. LUKAŠENKOS TURTĄ ŠALYJE

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį Berne susitiko su Šveicarijos Nacionalinės Tarybos vadovu Andreasu Aebi (Andreasu Ebiu), Užsienio reikalų federalinio departamento Žmogaus teisių skyriaus vadovu Simonu Geissbuhleriu (Simonu Geisbiuleriu) ir parlamento Užsienio reikalų komiteto nariais.

„Šiuose susitikimuose [S. Cichanouskaja] paragino Šveicariją ištirti galimą [Aliaksandro] Lukašenkos turto ir jo „piniginių“ buvimą šalyje, taip pat surinkti informacijos, ar Šveicarijos bankai blokavo tokias sąskaitas. Taip pat (...) paragino Šveicarijos bankų klientus nepirkti Baltarusijos valdžios išleistų obligacijų“, – pranešė S. Cichanouskajos atstovė Ana Krasulina.

Pasak jos, S. Cichanouskaja „pabrėžė, kad svarbu, jog Šveicarija pradėtų tirti Baltarusijos pareigūnų, galinčių turėti sąskaitų Šveicarijoje, pinigų plovimą.“

Baltarusijos opozicijos lyderė taip pat paragino Šveicariją prisijungti prie trečio Europos Sąjungos sankcijų paketo, palaikyti JAV sankcijas, tarp kurių yra draudimas įvažiuoti, turto ir sąskaitų bankuose įšaldymas.

Atstovė nurodė, kad S. Cichanouskaja pasiūlė Šveicarijos vyriausybei ir parlamentui supaprastinti reikalavimus Baltarusijos privačiam verslui.

Anot A. Krasulinos, Baltarusijos opozicijos lyderės teigimu, nauji rinkimai Baltarusijoje turėtų įvykti šių metų rudenį, stebint tarptautiniams Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojams, o derybose turi dalyvauti Baltarusijos demokratinė bendruomenė, tarpininkaujant Europos valstybėms ir Rusijai.

„Šveicarijos pusė yra pasirengusi padėti organizuoti šias derybas“, – nurodė A. Krasulina.

S. Cichanouskaja savo kandidatūrą dalyvauti rinkimuose iškėlė vietoje savo vyro, valdžiai užkirtus jam kelią siekti prezidento posto ir suėmus. Remiantis oficialiai paskelbtais rinkimų rezultatais, ji rinkimuose užėmė antrą vietą ir sulaukė daugiau nei 10 proc. rinkėjų palaikymo.

Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Protestuotojai reikalauja jo atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

matyt

pagaliau suprato , kad Vilniuje jai nesaugu ir išdūmė į Berną .............

Cha

Lietuvos teroristinė partija su JAvainių pakalikais augino augino iš šitos bobos a'lia Baltarusijos prezidentę, kišo pinigus, vežiojo po užsienius ir va - nežino ką toliau daryt? Kaip lagaminą be rankenos - išmest gaila o nx jis reikalingas. Dar kartą šiame pavyzdyje matom apgailėtiną mūsų šalies ponų užsienio reikalų politiką.Tiksliau visišką neįžvalgumą o tik priplėkusius primityvius ir pigius triukus, kaip šiuo atveju, siekiant pagadinti kaimyninės šalies vidaus reikalus.

Nuomonė

Susišiko kvaila boba gyvenimą. Blaškysis kaip Leninas kadaise po užsienį. O ar kada galės grįžti namo neaišku. Teks loti kaip šuniui prie būdos , kol yra kas išlaiko.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS