S. Cichanouskaja per rinkimų metines: ši diena galėjo tapti naujos Baltarusijos pradžia | kl.lt

S. CICHANOUSKAJA PER RINKIMŲ METINES: ŠI DIENA GALĖJO TAPTI NAUJOS BALTARUSIJOS PRADŽIA

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį, minint trečiąsias ginčijamų Baltarusijos prezidento rinkimų metines, pareiškė, kad ta diena galėjo duoti pradžią šalies atsinaujinimui.

Po 2020-ųjų rugpjūčio 9-osios rinkimų Aliaksandrui Lukašenkai – ištikimam Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui – paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi S. Cichanouskaja savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

„Ši diena galėjo tapti naujos Baltarusijos pradžia“, – sakė S. Cichanouskaja kreipimesi į tautą.

Ši diena galėjo tapti naujos Baltarusijos pradžia.

„Baltarusijos, kuri niekada neturės politinių kalinių ir kitaminčių persekiojimų. Baltarusijos, kur kalbėjimas gimtąja kalba yra ne smurto, o susižavėjimo priežastis. Baltarusijos, kur norisi patekti, o ne iš kurios skubama išvykti“, – tęsė ji.

„2020 metais supratome, kad metame iššūkį dešimtmečius gyvavusiai sistemai, režimui, kuris valdžią iškėlė aukščiau žmonių. Tačiau vis tiek judėjome į priekį. Nes buvome tikri, kad tiesa yra mūsų pusėje“, – pabrėžė S. Cichanouskaja.

„Praėjo treji metai. Per tą laiką jie bandė atimti iš mūsų svajones. Atimti artimuosius, laisvą valią, tėvynę, atimti nepriklausomybę“, – sakė ji.

Ji pridūrė, kad su kiekvienu nauju iššūkiu išlaikyti pasitikėjimą vis sunkiau.

„Bet tai tik mūsų pasirinkimas. Nuvertinti tai, kas nuveikta per trejus metus, nusivilti savimi ir savo tauta – arba išsaugoti atmintyje visas svarbias akimirkas, išsaugoti savo širdyse tuos, kuriuos netekome šiame kelyje. Ir toliau judėti į priekį. Su meile tiems, kurie eina su mumis, ir su tikėjimu tais, kurie ateis po mūsų“, – kreipimesi kalbėjo baltarusių opozicijos lyderė.

Per beveik tris dešimtmečius trunkantį autoritarinio prezidento A. Lukašenkos valdymą Baltarusijoje negailestingai slopinami opozicijos balsai ir nepriklausoma žiniasklaida.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas taip pat reagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Antradienį Europos Sąjunga pavadino A. Lukašenkos režimą grėsme regiono ir tarptautiniam saugumui bei išreiškė susirūpinimą dėl neseniai Baltarusijoje dislokuotų Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių.

Rusija su Baltarusija yra sudariusi „sąjunginės valstybės“ susitarimą, kuriame numatyti glaudūs politiniai, ekonominiai ir kariniai ryšiai, o praėjusiais metais A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija Ukrainai pulti.

Be to, Rusija neseniai pradėjo gabenti taktinius branduolinius ginklus į Baltarusiją.

Taip pat Baltarusijos Raudonojo Kryžiaus vadovas Dzmitryjus Šaucovas yra sakęs, jog jo organizacija aktyviai dalyvauja vežant ukrainiečių vaikus į Baltarusiją, esą gerinti sveikatos.

Ir Ukraina, ir Baltarusijos opozicija tokius perkėlimus vadina neteisėtomis deportacijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

cihanovske

veiksmais vsldzia nuverciama ,o ne tavo lieziuvavimu ,kuris jokios naudos neduoda ,tik Lietuvai žala per tavo sapaliojimus

MARIJONAS

Ar jinai kvailoka ar jinai ant tiek nagla ,kad praradus visą žmogišką padorumą.Mums dėl kažkokios fašistuojančios bobos visai nenaudinga gadinti santykius su Baltarusija.Senai laikas ir mums nusispjauti į paliktinių kėgėbistų klastingus planus ir vyt ją iš Lietuvos.Gabriuk ,pradėk mąstyt ir vyk šią visų sugulovę lauk.

Kaip jai negėda

Ją reikia greičiau vyti iš Lietuvos.Ją čia laiko tik palikti rusų kėgėbistai,nes ji ne jokia baltarusė,ji arba ruselka ,arba zydauka.Ką jūs galvojate svolaciai užsodinę mums vargstantiems ant sprando šitą ištryną,kad ją su vaikais išlaikytume.Kraukis šliures ir čiuošk į matušką Rasiją.Tavo vieta ten,IŠVYK IR DAUGIAU NEGRĮZK.NEVESK MŪSŲ tAUTOS Į NUODĖMĘ,SAVANAUDE ŠMĖKLA/.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS