Sakydamas kalbą Kongresui J. Bidenas gyrė vėl judančią Ameriką | kl.lt

SAKYDAMAS KALBĄ KONGRESUI J. BIDENAS GYRĖ VĖL JUDANČIĄ AMERIKĄ

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį per įkvepiančią kalbą Kongresui triumfuodamas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos „vėl juda“, ir paragino skirti trilijonus dolerių, kad po pandemijos galėtų atsigauti Amerikos vidurinė klasė bei „pamiršti“ darbuotojai.

Pagyręs masinio skiepijimo nuo COVID-19 sėkmę, J. Bidenas Kongresui ir šaliai per geriausiu vakaro laiku rodytą transliaciją pasakė, kad „Amerikoje mes visuomet pakylame“.

„Amerika pasirengusi pakilti, – sakė jis. – Mes vėl dirbame, vėl svajojame, vėl atrandame, vėl rodome pavyzdį pasauliui.“

Kalbėdamas abejų Kongreso rūmų sesijoje savo prezidentavimo šimtadienio išvakarėse J. Bidenas vakcinavimo nuo COVID-19 kampaniją pavadino vienu „didžiausių logistinių pasiekimų“ per JAV istoriją.

Tačiau prezidentas iškart pareiškė, kad dabar šaliai reikia sutelkti dėmesį į ekonomikos atkūrimą ir kovą su nelygybe, pasitelkiant „didžiausią darbo vietų planą nuo Antrojo pasaulinio karo“ laikų.

Galbūt pasiskolindamas frazę iš savo pirmtako, respublikonų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), J. Bidenas sakė, kad darbininkų klasės amerikiečiai buvo ignoruojami, o turtingasis 1 proc. visuomenės dar labiau praturtėjo, todėl jo planuose numatyta suteikti galimybę darbininkų klasei.

„Jaučiatės palikti nuošalyje ir pamiršti sparčiai besikeičiančioje ekonomikoje. Leiskite kreiptis tiesiai į jus“, – pasakė J. Bidenas ir pažadėjo amerikiečiams „gerai apmokamų darbo vietų, kurių negalima perkelti“ į užsienį.

„Amerika sugrįžo“

Visais kalbos aspektais J. Bidenas atkartojo savo devizą „Amerika sugrįžo“, kuriuo nusako ir atsigavimą po pandemijos krizės, ir audringos D. Trumpo eros pabaigą.

Kalbėdamas apie užsienio politiką J. Bidenas pabrėžė Vašingtono sugrįžimą prie tarptautinių partnerysčių, nukentėjusių valdant D. Trumpui.

„Jokia šalis“ negali pasiekti sėkmės viena, sakė prezidentas, papriekaištaudamas dėl D. Trumpo izoliacionistinės politikos.

Savo kalboje J. Bidenas ne kartą paminėjo nesutaikomą priešininkę Kiniją. Vienoje tokioje dalyje jis sakė, kad nors Pekinas siekia pranašumo, JAV „sveikina konkurenciją“ ir „nesiekia konflikto“.

Vidaus politikos klausimu J. Bidenas gynė ilgą demokratų siekių sąrašą, įskaitant tokius itin opius klausimus kaip policijos reforma, imigrantams palankios reformos ir ginklų kontrolė.

„Turime susitelkti ir atkurti pasitikėjimą tarp teisėsaugos ir žmonių, kuriems ji tarnauja: išgyvendinti sisteminį rasizmą mūsų baudžiamojo teisingumo sistemoje“, – sakė J. Bidenas ir paragino Senatą priimti policijos reformos įstatymą, jau patvirtintą Atstovų Rūmuose.

Prezidentas prašė respublikonų ir demokratų drauge dirbti dėl svarbiausių šaliai klausimų ir pridūrė: „Užbaikime savo sekinantį karą su imigracija.“

Tačiau respublikonai neatrodė pasiryžę klausyti J. Bideno raginimų vienytis ir apkaltino jį tik žodžiais remiant šią idėją, o iš tikrųjų stumiant kairiųjų darbotvarkę.

„Mūsų geriausią ateitį sukurs ne Vašingtono schemos ar socialistinės svajonės. Ją sukursite jūs, Amerikos žmonės“, – po J. Bideno kalbos paskelbtame oficialiame partijos atsakyme nurodė Timas Scottas (Timas Skotas), vienintelis juodaodis respublikonų senatorius.

„Prezidentas Bidenas pažadėjo jums ypatingą vadovavimą, – sakė ši kylanti partijos žvaigždė. – Praėjus trims mėnesiams prezidento ir jo partijos veiksmai mus vis labiau atitolina vienus nuo kitų.“

Nauji mokesčiai

JAV prezidentai paprastai labai stengiasi išvengti mokesčių didinimo ar bent jau jį užmaskuoti.

Tačiau J. Bidenas deda viltis į visuomenės paramą jo idėjai, kad patys turtingiausieji turėtų apmokėti naujausią išlaidų pasiūlymą, kurį prezidentas pristatė sakydamas savo kalbą.

Šis 1,8 trln. dolerių (1,49 trln. eurų) vertės Amerikos šeimų planas (American Families Plan) bus finansuojamas panaikinus įstatymų spragas, kuriomis naudojosi dauguma šalies turtingųjų, ir daugiausiai uždirbantiems žmonėms sugrąžinus 39,6 proc. pajamų mokesčio tarifą. D. Trumpo valdymo metu šis tarifas buvo sumažintas iki 37 procentų.

Taip pat ketinama griežtinti mokestinį režimą paveldėtam turtui.

Pagal planą, kuriam dar turi pritarti itin susiskaldęs Kongresas, numatomos didelės išlaidos ikimokykliniam ugdymui, vaikų priežiūrai tėvų darbo metu ir aukštajam mokslui.

Tačiau nė vienam amerikiečiui, uždirbančiam mažiau nei 400 tūkst. JAV dolerių per metus, mokesčiai nepadidėtų.

Pasak J. Bideno, teorija, kad sumažinus mokesčius turtingiesiems išlošia visi, „niekada neveikė“ ir „atėjo laikas auginti ekonomiką nuo apačios į viršų ir nuo vidurio į viršų bei apačią“.

„Tai ką siūlau, yra sąžininga“, – pridūrė jis.

Naujos išlaidos siūlomos Kongresui jau patvirtinus 1,9 trln. dolerių vertės Amerikos gelbėjimo planą (American Rescue Plan), paveiksiantį beveik visas JAV ekonomikos sritis, o dabar nagrinėjant siūlomą daugiau nei 2 trln. dolerių Amerikos darbo vietų planą (American Jobs Plan), kuriuo siekiama atkurti nacionalinę infrastruktūrą.

Ypatingi laikai

J. Bideno pirmosios prezidentinės kalbos Kongresui aplinkybės atspindi chaotiškus laikus, kuriais jis atėjo į valdžią.

Saugumas aplink Kapitolijų buvo didžiausias nuo sausio 6-osios riaušių, per kurias siautėjo D. Trumpo šalininkai, palaikantys neteisingus respublikonų pareiškimus apie „pavogtus rinkimus“.

Nors COVID-19 Amerikoje traukiasi ir paskiepytiems amerikiečiams antradienį buvo pasakyta, kad jie lauke gali beveik visais atvejais nebedėvėti kaukių, pandemija vis dar buvo jaučiama.

Dėl kovos su virusu priemonių J. Bidenas kreipėsi ne į maždaug 1,6 tūkst. politikų ir svečių Atstovų Rūmų salėje, kaip būtų įprasta, o į maždaug 200 atrinktų asmenų.

Iš devynių Aukščiausiojo Teismo narių dalyvavo tik jo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas).

Salėje buvo tik gynybos ir valstybės sekretoriai, todėl nebereikėjo laikytis tradicijos paskelbti „paskirtąjį perėmėją“, kuris galėtų perimti vadovavimą šaliai, jei visi vyriausybės nariai būdami Kapitolijuje mirtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS