Saudo Arabija neigia pranešimus apie sosto įpėdinio susitikimą su B. Netanyahu | kl.lt

SAUDO ARABIJA NEIGIA PRANEŠIMUS APIE SOSTO ĮPĖDINIO SUSITIKIMĄ SU B. NETANYAHU

Saudo Arabija pirmadienį paneigė Izraelio žiniasklaidos pranešimus apie šios šalies ministro pirmininko Benjamino Netanyahu istorines derybas su sosto įpėdiniu Mohammedu Bin Salmanu per JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjaus) vizitą karalystėje.

„Mačiau spaudos pranešimus apie tariamą Jo Karališkosios Didenybės sosto įpėdinio ir Izraelio pareigūnų susitikimą per neseniai vykusį @SecPompeo vizitą“, – parašė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras princas Faisalas bin Farhanas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Tokio susitikimo nebuvo. Vieninteliai dalyviai buvo Amerikos ir Saudo Arabijos pareigūnai“, – patikino jis.

Izraelio visuomeninis transliuotojas „Kan“ ir kitos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad B. Netanyahu slaptas susitikimas su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu įvyko sekmadienį, praėjus kelioms savaitėms po to, kai žydų valstybė pasiekė istorinius susitarimus dėl santykių normalizavimo su dviem Saudo Arabijos sąjungininkais: Jungtiniais Arabų Emyratais ir Bahreinu.

Šie susitarimai, dar vadinami Abraomo sutartimis, buvo pasiekti tarpininkaujant darbą baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Valstybinės televizijos „Kan“ korespondentas nurodė, kad M. Pompeo, kuris praėjusią savaitę prieš vykdamas į Saudo Arabiją lankėsi Izraelyje, taip pat dalyvavo sosto įpėdinio ir žydų premjero susitikime prie Raudonosios jūros statomame Neome.

Izraelio premjero biuras ir JAV valstybės departamentas šių pranešimų nekomentavo. 

Šie pranešimai apie susitikimą, kuris būtų svarbus žingsnis arabų pasaulio ir Izraelio santykių normalizavime, sulaukė daugybės komentarų.

Izraelyje ir JAV kalbama, kad Vašingtonas gali spausti kitas arabų valstybes pasirašyti vadinamąsias Abraomo sutartis iki to laiko, kai bus prisaikdintas išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas.

Toks susitarimas su Saudo Arabija Izraeliui būtų didžiausias jo diplomatinis pasiekimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS