Senate išdėstyti baigiamieji D. Trumpo apkaltos bylos argumentai | kl.lt

SENATE IŠDĖSTYTI BAIGIAMIEJI D. TRUMPO APKALTOS BYLOS ARGUMENTAI

JAV Senate pirmadienį baigėsi prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos teismas, bylos šalims išdėsčius savo baigiamuosius argumentus prieš trečiadienį prognozuojamą valstybės vadovo išteisinimą.

Pirmadienio posėdyje demokratų kaltintojai surėmė ietis su Baltųjų rūmų advokatais, pareiškę, kad niekas nėra aukščiau įstatymo.   

„Negalima pasikliauti, kad šis prezidentas elgsis teisingai“, – emocingai kalbėjo Atstovų Rūmų apkaltos bylos prokurorų vadovas demokratas Adamas Schiffas (Adamas Šifas) baigiantis dvi savaites trukusiam apkaltos teismui.  

„Tiesa jam nedaug reiškia, – sakė Kalifornijai atstovaujantis įstatymų leidėjas, kreipdamasis į 100 senatorių, spręsiančių D. Trumpo likimą. – Tai, kas teisinga, jam reiškia dar mažiau, o padorumas nerūpi visiškai.“ 

„Jis nepasikeis, ir jūs tai žinote, – sakė A. Schiffas apie valstybės vadovu išrinktą buvusį Niujorko nekilnojamojo turto magnatą. – Įvykdykite nešališką teisingumą ir nuteiskite jį.“

Baltųjų rūmų advokatai kategoriškai atmetė argumentus, kad D. Trumpas, trečiasis JAV prezidentas per šalies istoriją, kuriam  surengtas apkaltos teismas, turėtų būti pašalintas iš pareigų dėl piktnaudžiavimo įgaliojimais ir trukdymo Kongreso darbui. 

„Prezidentas nepadarė nieko blogo“, – pareiškė Baltųjų rūmų vyriausiasis teisininkas Patas Cipollone (Patas Sipolonė) ir pridūrė, kad demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų surengta D. Trumpo apkalta yra „visiškai šališka ir politinė“.

„Pasikliaujame Senatu“, – sakė jis. 

„Kartą ir visiems laikams užbaikite šią apkaltos erą“, – kalbėjo P. Cipollone, pridūręs, kad ne Senatas, o Amerikos žmonės turėtų nuspręsti, ar D. Trumpas gali likti prezidento poste.

Kitas D. Trumpo advokatas Jay'us Sekulow (Džėjus Sekjulou) sakė, kad Atstovų Rūmų surengta apkalta buvo neatsakingas žingsnis, ir paragino senatorius išteisinti prezidentą.  

„Esmė, kad prezidento oponentai nemėgsta prezidento ir jiems nepatinka jo politika“, – sakė jis.

„Sukčiauti rinkimuose“

Senatas dėl kaltinimų prezidentui balsuos trečiadienį 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku, ir beveik neabejojama, kad respublikonas D. Trumpas bus išteisintas.

Respublikonai Senate turi 53 vietas, o demokratai – 47, tačiau tam, kad prezidentas būtų nušalintas, reikia bent 67 – dviejų trečdalių – senatorių balsų.

Antradienio vakarą D. Trumpas skaitys Kongrese savo metinį pranešimą. Prezidentas neišreiškė noro nukelti savo kalbą po Senato balsavimo.

Gruodžio 18 dieną Atstovų Rūmai paskelbė D. Trumpui apkaltą dėl 391 mln. dolerių karinės pagalbos Ukrainai sulaikymo siekiant paspausti Kijevą atlikti tyrimą dėl Joe Bideno (Džo Baideno) – prezidento potencialaus varžovo demokrato per lapkritį vyksiančius rinkimus.

A. Schiffas paragino senatorius rasti „drąsos pasipriešinti“ prezidentui.

„Kai prezidentas mėgina priversti sąjungininkę padėti jam sukčiauti mūsų rinkimuose ir tai dangsto, privalome pasakyti: „Gana“, – kalbėjo jis. – Jis sukėlė pavojų mūsų rinkimams ir padarys tai vėl.“

Kongresmenas iš Kolorado Jasonas Crow (Džeisonas Krou), vienas iš Atstovų Rūmų kaltintojų, pareiškė, kad prezidento apkalta yra „išskirtinė priemonė“.

„Konstitucijoje ji yra ne be priežasties, – kalbėjo jis. – Amerikoje niekas nėra aukščiau įstatymo, netgi išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentas.“

J. Crow senatoriams sakė, kad jų balsai turės atgarsį istorijoje.

„Tai, ką nuspręsite dėl šių straipsnių, turės ilgalaikių pasekmių prezidento institucijai – ne vien šiam prezidentui, bet ir visiems būsimiems prezidentams“, – tvirtino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

kaltint reikia satanistus clinton ir kt busisgamas bei demonus?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS