Sirija ir Rusija vėl sulaukė spaudimo dėl cheminių ginklų | kl.lt

SIRIJA IR RUSIJA VĖL SULAUKĖ SPAUDIMO DĖL CHEMINIŲ GINKLŲ

Hagoje įsikūrusios Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) susitikime pirmadienį Sirija ir Rusija vėl sulaukė spaudimo ir raginimų pripažinti įtariamą cheminio ginklo naudojimą.

Damaskas iki šiol nėra deklaravęs savo cheminių ginklų ir neįsileidžia organizacijos inspektorių, sakė ginklų priežiūros organizacijos vadovas Fernando Ariasas (Fernandas Ariasas).

Jis pridūrė, kad Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apnuodijimas nervus paralyžiuojančia medžiaga Rusijoje ir toliau kelia „rimtą grėsmę“ pasaulio pastangoms visiškai sunaikinti cheminę ginkluotę.

Sirija teigia, kad savo cheminių ginklų atsargas sunaikino pagal 2013 metais su JAV ir Rusija pasirašytą susitarimą. Jį sudaryti paskatino 2013 metais įvykdytas įtariamas zarino panaudojimas, pražudęs daugiau nei 1 400 žmonių Damasko priemiestyje Gutoje.

Tačiau balandžio mėnesį OPCW iš Damasko atėmė balsavimo teisę tyrimui nustačius, kad Sirija vėl naudojo draudžiamas nuodingas dujas. Sirijos balsavimo teisės bus sustabdytos, kol ji nedeklaruos visų savo cheminių ginklų ir jų gamybos objektų.

„Šiandien Sirija neįvykdė nė vieno iš šių reikalavimų“, – sakė F. Ariasas susitikime.  Pasak OPCW vadovo, jos deklaracijų „vis dar negalima laikyti teisingomis ir išsamiomis“.

Pasak F. Ariaso, Damaskas ir toliau neįsileidžia organizacijos ginkluotės inspektorių, todėl  organizacija atsisakė siųsti ten savo komandą.

OPCW vadovas sakė organizuojantis susitikimą su Sirijos užsienio reikalų ministru pažeidimams aptarti.

Tuo metu Rusija yra kaltinama neatsakiusi į klausimus dėl A. Nalvano apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ 2020 metais, dėl kurio Vakarų valstybės kaltina Kremlių.

„Cheminio ginklo Rusijos teritorijoje klausimas taip pat kelia rimtą grėsmę šiai konvencijai“, – perspėjo F. Ariasas.

Maskva kvietė OPCW inspektorius atvykti į Rusiją ir atlikti tyrimą. Tačiau F. Ariasas paaiškino, kad šis vizitas neįvyko dėl Rusijos valdžios keliamų sąlygų, kurios buvo griežtesnės už kitų šalių.

Londonas ir Vašingtonas toliau darė spaudimą Maskvai ir Damaskui dėl cheminių ginklų.

„Mes ir vėl raginame Rusiją ir [Sirijos prezidento Basharo al] Assado (Bašaro Asado) režimą laikytis savo įsipareigojimų“, – pareiškime susitikimo dalyviams sakė Bonnie Jenkins (Boni Dženkins), JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja, atsakinga už ginklų kontrolę.

JK gynybos ministro pavaduotoja Annabel Goldie (Anabel Goldi) paragino Rusiją atsakyti į klausimus ne tik apie A. Navalną, bet ir apie buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą 2018 metais Solsberyje.

„Nėra jokio įtikinančio paaiškino šiems apnuodijimams, išskyrus tai, kad juose dalyvavo ir už juos atsakinga yra Rusija“, – sakė A. Goldie.

Maskva atkakliai neigia esanti susijusi su šiais apnuodijimo atvejais.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kas

daugiausia loja tas ir puola===

va taip

O kam jiems dar tas Rusijos, ar Sirijos "prisipažinimas"? Rusija jau kalta vien savo egzistavimu, o su Sirija, - jeigu susiklostys palankios aplinkybės susidoros kaip su Iraku, tą taip pat kaltino dėl cheminio ginklo, kurio taip ir nerado, tik valstybės kaip ir nebeliko. Reikia jiems matai dar kažkokių prisipažinimų, - apkaltino ir šventa , juk kaltina ne bet kas o pasaulio hegenmonas (kol kas) JAV -.kokių jums dar įrodymų reikia, mūsų laikais jokių įrodymų nebereikia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS