Susitikime su Belgijos premjeru Kinijos prezidentas sakė norįs glaudesnių santykių su ES | kl.lt

SUSITIKIME SU BELGIJOS PREMJERU KINIJOS PREZIDENTAS SAKĖ NORĮS GLAUDESNIŲ SANTYKIŲ SU ES

Kinija pageidauja stiprinti santykius su Europa, penktadienį Pekine susitikęs su Belgijos ministru pirmininku Alexanderiu De Croo sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.

A. De Croo į Kiniją atvyko ketvirtadienį, ketindamas dalyvauti Belgijos ambasados Pekine atidaryme ir tą pačią dieną susitikti su Kinijos užsienio reikalų ministru Wangu Yi.

„Kinija pageidauja dirbti su Europos Sąjunga, kad naujausiais metais nuolat stiprintų Kinijos ir ES santykius“, – penktadienį Pekino Didžiojoje liaudies salėje susitikęs su A. De Croo sakė Xi Jinpingas, praneša valstybinis transliuotojas CCTV.

„Atsižvelgiant į chaotišką tarptautinę padėtį yra svarbu tiesti naujus tiltus, sujungsiančius Kiniją ir Europą“, – sakė Xi Jinpingas, pridurdamas, kad abi šalys turėtų „kartu siekti taikos, stabilumo ir klestėjimo pasaulyje“.

Pekinas ir ES yra stambūs prekybos partneriai, tačiau blokas pastaruoju metu leido suprasti norįs mažinti savo priklausomybę nuo Kinijos technologijų ir kitose srityse.

ES yra pradėjusį tyrimą dėl Kinijos subsidijų, teikiamų vietos automobilių gamintojams, po to, kai pasigirdo kaltinimų, kad pigi jų produkcija kenkia konkurentams iš Europos, tačiau Pekinas šiuos kaltinimus paneigė.

O santykiams tarp Kinijos ir Vakarų prastėjant, pastaraisiais metais Briuselyje sunerimta ir dėl galimo pažeidžiamumo dirbtinio intelekto, dezinformacijos ir duomenų saugumo atžvilgiu.

A. De Croo penktadienį socialiniame tinkle „X“ pranešė taip pat susitikęs su Kinijos premjeru Li Qiang, kad aptartų „mūsų bendrus iššūkius, tokius, kaip klimato kaita, taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos palaikymas arba būsimų pandemijų užkarda“.

Be to, A. De Croo pranešė, kad jie kalbėjo ir apie Rusijos invaziją Ukrainoje – klausimą, dėl kurio, Pekinas atsisakant pasmerkti Maskvą, Kinijos ir Europos santykiuose kilo įtampa.

Gairės: Belgijos ministras pirmininkas, Alexanderis De Croo, Kinijos prezidentas, Xi Jinpingas, Kinijos ir ES santykiai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS