Tadžikistane vyksta prezidento rinkimai | kl.lt

TADŽIKISTANE VYKSTA PREZIDENTO RINKIMAI

Tadžikistane sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, galintys atverti dabartiniam šios Vidurio Azijos valstybės vadovui Emomaliui Rachmonui kelią tapti ilgiausiai valdžioje esančiu posovietiniu lyderiu.

Mažai kas tikisi, kad E. Rachmonas per balsavimą susidurs su kokiomis nors kliūtimis. Valdžioje jis yra beveik tris dešimtmečius, ir pagal valdymo laiką gali aplenkti Kazachstano, kitos Vidurio Azijos valstybės, ilgametį lyderį Nursultaną Nazarbayevą (Nursultaną Nazarbajevą), kuris pernai kovą atsisakė prezidento posto.

Savo balsą Tadžikistano prezidentas atidavė „gabių vaikų mokykloje“, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. Jos pranešime sakoma, kad lyderis, „sveikindamasis su žurnalistais rinkimų apylinkėje, buvo gerai nusiteikęs“.

Mažai kas tikisi, kad E. Rachmonas per balsavimą susidurs su kokiomis nors kliūtimis. Valdžioje jis yra beveik tris dešimtmečius.

Naujos septynerių metų kadencijos siekiančiam autoritarui E. Rachmonui iššūkį rinkimuose meta keturi kiti kandidatai, tačiau visi jie laikomi statytiniais.

Rinkimų apylinkės atsidarė 6 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, jos veiks iki 20 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku. Rezultatų tikimasi sulaukti pirmadienio rytą.

Dauguma naujienų agentūros AFP sostinėje Dušanbėje kalbintų rinkėjų sakė ketinantys savo balsą atiduoti už E. Rachmoną ir praktiškai negalėjo įvardinti kitų kandidatų.

Studentas Abducholikas Faizovas teigė, jog to buvo galima tikėtis, ir šypsodamasis prognozavo, kad „vėl nugalės tas, kuris visuomet nugali“.

„Akivaizdu! Mes vis dar laukiame laisvų rinkimų“, – paaiškino jis.

25-erių Zarina Mamadnazarova, šiuo metu neturinti darbo, sakė, kad balsuos už E. Rachmoną, „nes jis yra geriausias prezidentas, mūsų nacionalinis lyderis“.

Kita rinkėja, pageidavusi neviešinti savo vardo, teigė, kad balsavo už dabartinį vadovą, „nes kiti kandidatai nėra tokie stiprūs“.

Raginimai didinti pensijas ir atlyginimus

Nors ginčijami rinkimai kaimyninėje Kirgizijoje ir kitoje buvusioje sovietinėje šalyje Baltarusijoje išprovokavo ten didžiulius protestus, panaši tendencija Tadžikistane atrodo mažai tikėtina.

Valstybinė žiniasklaida vaizduoja E. Rachmoną kaip lyderį, atnešusį stabilumą į šalį po 10-o dešimtmečio pilietinio karo, per kurį vyriausybės pajėgos kovojo su įvairia opozicija, įskaitant islamistų kovotojus.

2016 metais priimti konstitucijos pakeitimai leido „Taikos ir tautinės vienybės įkūrėjui, tautos lyderiui“, kaip oficialiai vadinamas E. Rachmonas, neribotą kadencijų skaičių dirbti valstybės vadovo poste.

Teisių grupės atkreipė dėmesį, kad nuo tada, kai įsigaliojo pokyčiai, suintensyvėjo susidorojimas su opozicija, žiniasklaida ir pilietine visuomene.

Valstybinio darželio direktorė Saida Rachimova sakė besitikinti, kad E. Rachmonas dar ilgai bus Tadžikistano vadovas.

„Mes juo tikime, pasitikime juo“, – kalbėjo ji.

Moteris sakė, kad vyriausybei derėtų padidinti švietimo sistemos darbuotojų atlyginimus ir pensijas, kurie dabar yra itin maži.

„Viskas yra kaip niekad sunku“, – teigė S. Rachimova.

Nedaugelis galėjo numanyti, kad buvęs kolūkio pirmininkas E. Rachmonas išliks valdžioje, kai 1992 metais jis buvo paskirtas pirmininkauti nacionalinei asamblėjai – gavo valstybės vadovui prilygstančias pareigas, tuo metu, kai vyko kovos tarp provyriausybinių pajėgų ir Jungtinės tadžikų opozicijos.

„Kampanijos išorinis blizgesys“

Prezidentu jis buvo išrinktas 1994 metais, kai buvo atkurta ši pareigybė, ir perrinktas 1999, 2006 ir 2013 metais.

Rinkimų stebėtojai iš Vakarų nepatvirtino nė vieno iš šių balsavimų.

E. Rachmono varžovai sekmadienio balsavime dalyvauja, „kad suteiktų kampanijos išorinį blizgesį tam, kas kitu atveju yra nedidelės svarbos įvykis“, sakė tarptautinių santykių profesorius Johnas Heathershaw (Džonas Heteršo) iš Ekseterio universiteto Jungtinėje Karalystėje.

Jis paminėjo kandidato Abduhalimo Ghaforovo, kuris jau trečią kartą metė iššūkį E. Rachmonui, pavyzdį.

„2006 metais jis pelnė kiek daugiau nei 2 proc. balsų, 2013-aisiais – vos daugiau nei 1 proc., tad jei jis ir toliau eis šia trajektorija, šįkart surinks labai mažai balsų“, – kalbėjo J. Heathershaw.

Partija, kurią daugelis laiko vienintele realia opozicijos jėga šalyje – Tadžikistano socialdemokratų partija – paskelbė boikotuosianti rinkimus netrukus po to, kai buvo nustatyta balsavimo data.

„Matome, kad visos valdžios struktūros, visi (valdžios) svertai veikia vieno žmogaus labui“, – AFP sakė partijos pirmininko pavaduotojas Šokirdžonas Hakimovas.

Jis pridūrė, kad prezidentaujant E. Rachmonui šalies politiką apibrėžė „nepotizmas, regionalizmas ir korupcija“.

Šį kartą kai kurie stebėtojai tikėjosi, kad 68 metų E. Rachmonas paseks 80-mečio N. Nazarbayevo pavyzdžiu. Praėjusiais metais jis pasitraukė iš Kazachstano prezidento posto, o jo vietą užėmė tuometis Senato vadovas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas).

Analitikų manymu, Tadžikistano prezidento postas ateityje gali būti perduotas kam nors iš dabartinio valstybės vadovo šeimos.

Realiausiu kandidatu perimti prezidento postą buvo laikomas E. Rachmono vyriausias sūnus Rustamas Emomalis. Anksčiau šiemet jis buvo vienbalsiai išrinktas parlamento aukštųjų rūmų pirmininku – antruoju pagal įtaką pareigūnu po prezidento, kaip numato šalies konstitucija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS