Talibanas draus Afganistano moterims sportuoti | kl.lt

TALIBANAS DRAUS AFGANISTANO MOTERIMS SPORTUOTI

Afganistane moterys, įskaitant nacionalinių rinktinių sportininkes, negalės sportuoti, trečiadienį pareiškė Talibano kultūros komisijos vadovo pavaduotojas Ahmadullah Wasiqas (Ahmadula Vasikas) interviu australų naujienų tarnybai „SBS News“.

„Aš nemanau, kad moterys galės žaisti kriketą, nes moterims nebūtina žaisti kriketo. Žaisdamos kriketą jos gali atsidurti tokioje situacijoje, kai jų veidas ir kūnas nebus pridengti. Islamas neleidžia moterims taip rodytis“, – kalbėjo jis.

„Gyvename žiniasklaidos amžiuje, pasirodys nuotraukų ir vaizdo įrašų, ir žmonės juos matys. Islamas ir Islamo Emyratas neleidžia moterims žaisti kriketą arba užsiimti kitomis sporto šakomis, kuriose atidengiami jų veidai ar figūros“, – sakė A. Wasiqas.

Pasak jo, islamas leidžia moterims išeiti į gatvę tik būtinais atvejais, o sportas nėra būtinybė.

Vakarų žiniasklaida atkreipia dėmesį, kad tokia Talibano pozicija kelia grėsmę net Afganistano ir Australijos vyrų kriketo rinktinių varžyboms, kurioms A. Wasiqas davė leidimą anksčiau šį mėnesį.

Pagal Tarptautinės kriketo tarybos (ICC) nustatytą tvarką, visos 12 organizacijos narių, norėdamos rungtyniauti tarpusavyje, privalo turėti ir vyrų, ir moterų komandas.

Pasak A. Wasiqo, Talibanas nesileis į kompromisus šiuo klausimu ir „neišduos islamo vertybių“ net jeigu tai sukels problemų organizuojant varžybas.

Australijos sporto ministras Richardas Colbeckas (Ričardas Kolbekas) tokį Talibano sprendimą pavadino keliančiu nerimą ir paragino ICC imtis atitinkamų priemonių.

„Moterų pašalinimas iš sporto bet kuriame lygyje yra nepriimtinas“, – sakė R. Colbeckas.

Šiuo metu kriketas yra laikomas populiariausia sporto šaka Afganistane. Praėjusių metų lapkritį 25 šalies sportininkės pasirašė sutartis su Afganistano kriketo taryba, tačiau rugpjūtį Talibanui užėmus Kabulą didelė jų dalis išvyko iš šalies.

Anksčiau kai kurios sportininkės britų visuomeniniam transliuotojui BBC pasakojo, kad Talibanas jas persekioja ir grasina reikalaudamas trauktis iš sporto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS