TATENA vadovas po apsilankymo Ukrainoje nuvyko į Rusiją | kl.lt

TATENA VADOVAS PO APSILANKYMO UKRAINOJE NUVYKO Į RUSIJĄ

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) ketvirtadienį atvyko į Rusiją, kur penktadienį turi susitikti su šios šalies aukščiausio rango pareigūnais.

Prieš tai R. Grossi apsilankė kaimyninėje Ukrainoje, jos pietuose esančioje atominėje elektrinėje. Trečiadienio apsilankymas buvo pirmasis jo vizitas šalyje po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, privertusio nuogąstauti dėl galimos branduolinės avarijos.

TATENA vadovas ne kartą perspėjo dėl šio karo keliamų pavojų didelį branduolinį tinklą turinčioje šalyje.

„Grossi šiandien atvyko į Kaliningradą derėtis su Rusijos aukšto rango pareigūnais“, – sakoma vėlai ketvirtadienį paskelbtame TATENA pranešime. Jame nurodoma, kad derybos numatomos penktadienį ryte.

Po R. Grossi apsilankymo Ukrainoje TATENA tariasi su ukrainiečių valdžia dėl agentūros pirmosios „pagalbos misijos“ nusiuntimo į Černobylio atominę elektrinę artimiausiomis dienomis, sakoma pranešime.

Penktadienį R. Grossi turi sugrįžti į TATENA būstinę Austrijos sostinėje Vienoje ir po pietų surengti spaudos konferenciją.

Ukraina turi 15 branduolinių reaktorių keturiose veikiančiose jėgainėse, o taip pat dideles branduolinių atliekų sankaupas, kurių yra ir po branduolinės katastrofos 1986 metais uždarytoje Černobylio branduolinėje elektrinėje.

Ukrainos pareigūnai vėlai ketvirtadienį sakė, kad rusai paliko prieš kelias savaites užimtą Černobylio atominę elektrinę.

Ši elektrinė yra netoli sienos su Baltarusija ir buvo užimta Rusijos pajėgų pačią pirmąją invazijos dieną – vasario 24-ąją.

Kovo 4 dieną Rusijos pajėgos taip pat apšaudė ir užėmė didžiausią Europoje Zaporižios atominę jėgainę. Jos apšaudymo metu teritorijoje prasidėjo gaisras, kuris sukėlė nerimą Europoje dėl galimos branduolinės katastrofos.

Gairės: Rafaelis Grossi, TATENA, branduolinis saugumas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS