Turkija nori areštuoti beveik 700 žmonių, siejamus su JAV gyvenančiu dvasininku | kl.lt

TURKIJA NORI AREŠTUOTI BEVEIK 700 ŽMONIŲ, SIEJAMUS SU JAV GYVENANČIU DVASININKU

Turkų prokurorai išdavė arešto orderius 695 žmonėms, įtariamiems ryšiais su JAV gyvenančiu musulmonų dvasininku, kurį Turkija kaltina dėl nesėkmingo 2016 metų bandymo įvykdyti valstybės perversmą, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Orderiai išduoti ardant dvasininko Fethullahos Guleno (Fetchulos Giuleno) vadovaujamą tinklą, kuris praėjus beveik ketveriems metams po to nepavykusio perversmo tebegyvuoja. Turkijos pareigūnai tvirtina, kad ši grupė vis dar kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

Anatolijos naujienų agentūra pranešė, kad prokurorai nori sulaikyti 467 įtariamus F. Guleno sekėjus, kaip manoma, sukčiavusius per policijos pareigūnų paaukštinimo egzaminus 2009 metais. Policija vienu metu vykdė kratas 67 provincijose visoje Turkijoje, sakoma pranešime.

Arešto orderiai taip pat išduoti 157 puskarininkiams 43 provincijose ir 71 Teisingumo ministerijos darbuotojui, nurodė Anatolijos naujienų agentūra. Mažiausiai 101 kariškis vis dar tarnauja oro pajėgose ar kariniame jūrų laivyne.

2016 metų liepos 15 dieną karininkų grupė pabandė nuversti šalies prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną). Per nesėkmingą perversmą žuvo maždaug 250 žmonių, o dar daugiau kaip 2 tūkst. buvo sužeisti.

Po perversmo pradėjus ardyti F. Guleno tinklą buvo areštuota maždaug 77 tūkst. žmonių, o dar maždaug 130 tūkst., įskaitant kariškius, buvo atleisti iš valstybinių postų.

F. Gulenas, kuris Jungtinėse Valstijose gyvena nuo 1999 metų, neigia, kad yra kaip nors susijęs su bandymu įvykdyti perversmą.

Turkijos valdžia ir F. Guleno kritikai teigia, kad daug jo sekėjų bėgant metams galėjo infiltruotis į valstybines institucijas dėl paplitusio sukčiavimo per atitinkamus egzaminus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS