Turkija piktinasi Latvijos parlamento deklaracija, smerkiančia armėnų genocidą | kl.lt

TURKIJA PIKTINASI LATVIJOS PARLAMENTO DEKLARACIJA, SMERKIANČIA ARMĖNŲ GENOCIDĄ

Turkijos URM pasmerkė ir pavadino neteisėta ketvirtadienį Latvijos parlamento priimtą deklaraciją, smerkiančią armėnų genocidą Osmanų imperijoje XX amžiaus pradžioje.

„Šiandien Latvijos parlamento priimtas sprendimas pripažinti 1915 metų įvykius „genocidu“ yra nepagrįstas mėginimas perrašyti istoriją dėl politinių priežasčių. Mes atmetame ir griežtai smerkiame šį neteisėtą sprendimą“, - sakoma Turkijos URM pareiškime.

„Užuot vadovavusis tam tikrų sluoksnių, mėginančių sukelti priešiškumą, darbotvarke, mes siūlome Latvijos parlamentui ištaisyti šią klaidą ir paremti pastangas, kuriomis siekiama taikaus sambūvio regione, ypač tarp turkų ir armėnų tautų“, - pareiškė Turkijos URM.

Iniciatyvą priimti deklaraciją artėjant Armėnų genocido aukų atminimo dienai iškėlė grupė Latvijos parlamentarų. Ši diena Armėnijoje kasmet pažymima balandžio 24-ąją. Saeima priėmė šį dokumentą balsų dauguma.

Iki Pirmojo pasaulinio karo Osmanų imperijoje gyveno apie 2,5 mln. armėnų. 1915 metais deportacija ir sisteminės žudynės pareikalavo, įvairiais vertinimais, nuo 600 tūkst. iki 1,5 mln. armėnų gyvybių.

Turkijos vyriausybė pripažįsta masinės armėnų žūties faktą, bet stoja prieš termino „genocidas“ vartojimą ir teigia, kad Armėnija skelbia pernelyg didelį aukų skaičių. Anot Ankaros, armėnų žūtis buvo ne kryptingos vyriausybės politikos rezultatas, bet pilietinio karo Osmanų imperijoje, kurio aukomis tapdavo ir turkai, padarinys.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Šprotų ėdikai šokinėja pagal JAV dūdelę....gal už pinigus ? O turkai galėtų uždaryt jiems sienas. Tegul kaitina savo baltus pilvus šiltoj saulėj prie Rygos įlankos...

Svetimi

Tegul dar draugeliui putleriui pasiskundzia, paguos...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS