TVF pakoregavo 2024 m. pasaulio ekonomikos augimo prognozes iki 3,1 proc. | kl.lt

TVF PAKOREGAVO 2024 M. PASAULIO EKONOMIKOS AUGIMO PROGNOZES IKI 3,1 PROC.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) antradienį pagerino savo kitų metų pasaulio ekonomikos augimo prognozes ir, lyginant su pirmiau spalį prognozuotu 2,9 proc. augimu, dabar numato, kad ekonomika plėsis 3,1 proc.

TVF prognozuoja, kad 2025 m. ekonomika augs 3,2 proc.

„Debesys pradeda sklaidytis“, – tinklaraščio įraše rašė vyriausiasis TVF ekonomistas Pierre‘as-Olivieris Gourinchas, atkreipdamas dėmesį, kad infliacija traukiasi, o augimas „nemąžta“.

Tačiau tam, kad būtų pasiekti tokie tikslai, kaip tvarus augimas ir didesnis klestėjimas, augimas turi įgyti pagreitį, pabrėžė TVF ekonomistas.

TVF pakoregavo ir 2024 m. JAV ekonomikos prognozes ir vietoje spalį prognozuotų 1,5 proc. dabar mano, kad šios šalies ekonomika plėsis 2,1 proc. Tačiau tai vis tiek reikštų šiokį-tokį didžiausios pasaulyje ekonomikos sulėtėjimą, mat 2023 m. JAV ūkis išaugo maždaug 2,5 proc.

TVF vertinimu, Vokietijos laukia kiek niūresnės perspektyvos: manoma, kad didžiausios Europos ekonomikos augimo tempai 2024 m. sudarys ne 0,9 proc., kaip prognozuota spalį, o tik 0,5 proc.

TVF prognozuoja, kad 2025 m. Vokietijos ekonomika turėtų vėl pasiekti 1,6 proc. augimo tempą – 0,4 procentinio punkto mažiau nei prognozuota spalį.

TVF taip pat mano, kad JAV ekonomikos augimas 2025 m. turėtų sulėtėti iki 1,7 proc.

TVF nuomone, pasaulio ekonomikos augimui riziką kelia geopolitinė įtampa, ypač Vidurio Rytuose.

P. Gourinchas atkreipė dėmesį, kad islamistų hučių smogikų išpuoliai prieš krovininius laivus Raudonojoje jūroje, kuri yra vienas iš svarbiausių laivybos koridorių ir kelias į Sueco kanalą, jau dabar lėmė ženklų krovinių gabenimo laivais tarp Europos ir Azijos kainų augimą.

TVF prognozėse pastebima, kad nauja dirbtinio intelekto pagrindu sukurta programinė įranga vidutinėje perspektyvoje galėtų paskatinti darbo našumo augimą. Tuo pat metu TVF ekspertai mano, kad DI skatinamas darbo našumo augimas greičiau pasijustų turtingose ir išsivysčiusiose pasaulio ekonomikose.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS