Tvyrant įtampai Balkanuose, Briuselyje rengiamos Serbijos ir Kosovo derybos | kl.lt

TVYRANT ĮTAMPAI BALKANUOSE, BRIUSELYJE RENGIAMOS SERBIJOS IR KOSOVO DERYBOS

Regioninės varžovės Serbija ir Kosovas ketvirtadienį ruošiasi susėsti derybų, kurios, kaip tikisi tarpininkai iš Europos Sąjungos, padės sumažinti augančią įtampą Balkanuose, kur Rusija, tęsiantis karui Ukrainoje, bando dar labiau padidinti savo įtaką.

Viltys, kad retas tiesioginis Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus ir Kosovo ministro pirmininko Albino Kurti (Albino Kurčio) susitikimas Briuselyje, gali baigtis reikšmingu proveržiu, yra menkos.

Tačiau Vakarų šalių pareigūnai, stebintys jau ne vieną dešimtmetį besitęsiančią aklavietę abiejų kaimynių santykiuose, tikisi, kad derybos bent jau sumažins vis aštrėjančią retoriką iš abiejų pusių.

„Visi atviri klausimai bus sprendžiami ir turėtų būti sprendžiami ES remiamu dialogu“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovė užsienio reikalams Nabila Massrali (Nabila Masrali).

„Abi šalys dabar turi nutraukti priešiškus veiksmus“ ir „elgtis atsakingai“, pridūrė ji.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, trečiadienį Briuselyje susitikęs su A. Vučičiumi, pranešė, kad Kosove dislokuotos Aljanso vadovaujamos pajėgos dėl dabartinės įtampos sustiprino savo buvimą prie šiaurinės Kosovo sienos su Serbija.

„Tačiau, žinoma, veiksime, kai reikės, ir veiksime proporcingai, nes mūsų pagrindinis tikslas – padėti sumažinti įtampą ir užtikrinti visų bendruomenių judėjimo laisvę, visų bendruomenių, įskaitant, žinoma, Kosovo serbus, saugumą“, – teigė J. Stoltenbergas.

Kosovas yra buvusi Serbijos provincija, tačiau Belgradas atsisako pripažinti 2008 metais jo paskelbtą nepriklausomybę. Europos Sąjunga jau daugelį metų tarpininkauja deryboms, skirtoms normalizuoti jų ryšius.

 

Gairės: Serbija, Kosovas, karas Ukrainoje, Rusija, derybos, Aleksandras Vučičius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS