Ukraina ir Lenkija ragina J. Bideną neleisti užbaigti „Nord Stream 2“ dujotiekio | kl.lt

UKRAINA IR LENKIJA RAGINA J. BIDENĄ NELEISTI UŽBAIGTI „NORD STREAM 2“ DUJOTIEKIO

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba ir Lenkijos diplomatijos vadovas Zbigniewas Rau (Zbignevas Rau) pirmadienį paskelbtame bendrame straipsnyje paragino JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) neleisti užbaigti Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“.

„Lenkija ir Ukraina jau ilgą laiką perspėja apie pavojus, susijusius su „Nord Stream 2“ statybomis. Mūsų raginimai būti budriems ir drąsiems buvo išgirsti JAV Kongreso, reikalavusio imtis priemonių šiam pavojingam ir kontroversiškam projektui sustabdyti“, – rašoma leidinyje „Politico“ paskelbtame straipsnyje.

„Raginame JAV prezidentą Joe Bideną visomis turimomis priemonėmis užkirsti kelią projekto užbaigimui“, – priduriame straipsnyje.

Abu užsienio reikalų ministrai nurodė, kad Vašingtonas toliau atlieka svarbų vaidmenį šiuo klausimu.

„Būtina paneigti teiginius, kad „Nord Stream 2“ tapo „pernelyg didelis, kad žlugtų“ ir kad jį tiesiog reikia užbaigti. Jei projektas bus sėkmingas, Rusija gali pamėginti įtikinti Ukrainos visuomenę, kad Vakarams nerūpi jų pačių principai, o kartu ir Ukrainos saugumas bei klestėjimas“, – mano straipsnio autoriai.

D. Kuleba ir Z. Rau teigia, kad šis projektas nėra skirtas užtikrinti Vokietijos, „mūsų artimos sąjungininkės ir partnerės“, energetinį saugumą. Tačiau ministrai pabrėžė, kad Kijevas labai vertina Vokietijos pastangas pasiekti taiką Donbase ir suteikti gyvybiškai svarbią paramą reformoms Ukrainoje.

„Gerbiame Vokietijos teisę reikšti savo požiūrį. Tačiau taip pat esame tvirtai įsitikinę, kad tokie projektai turėtų būti vertinami ne per siaurą dvišalių santykių prizmę, o iš platesnės Europos interesų ir saugumo perspektyvos“, – nurodoma straipsnyje.

Publikacijoje priduriama, jog „Vakarai su Jungtinėmis Valstijomis priešakyje negali sau leisti būti šantažuojami, nes tai prieštarauja visoms mūsų vertybėms“.

„Nord Stream 2 AG“ paprašė skubaus leidimo tiesti dujotiekį Vokietijos vandenyse

Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projektą vystanti bendrovė „Nord Stream 2 AG“ pateikė Vokietijos federalinei laivybos ir hidrografijos tarnybai (BSH) prašymą skubiai išduoti leidimą vamzdyno tiesimui Vokietijos teritoriniuose vandenyse, pranešė leidinys „Welt“.

Leidinys pažymi, jog BSH sekmadienį patvirtino šio prašymo gavimą, o jos spaudos tarnyba pranešė, kad prašymas bus svarstomas, tačiau sprendimo termino nenurodė.

Tuo tarpu „Nord Stream 2 AG“ atstovas pareiškė, kad prašymas buvo pateiktas atsižvelgus į aplinkosaugininkų pretenzijas.

Praėjusio mėnesio viduryje Vokietijos aplinkosaugos organizacijoms „Nabu“ ir DUH pavyko sustabdyti BSH išduotą leidimą „Nord Stream 2“ tiesimui naudoti pozicionavimo inkaru laivus bet kuriuo metų laiku vietoj iki tol galiojusio penkių mėnesių leistino laikotarpio – nuo gegužės iki rugsėjo.

Toks yra JAV sankcijų sulaukusios Rusijos bendrovės KVT-RUS laivas „Fortuna“, praėjusį mėnesį atnaujinęs „Nord Stream 2“ tiesimą Danijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, prieš tai gavęs šios valstybės reguliuotojo leidimą.

Modernesniam, dinaminio pozicionavimo laivui „Akademik Čerskij“, kuris priklauso koncernui „Gazprom“, tokius ribojimus Vokietija atšaukė 2019-ųjų pabaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

šiaip

atėjus šalčiams Amerikoje,Techase,nesugeb a valdžia savus gyventojus aprūpinti šiluma,elektra,ožalioji energetika išvis nustojo veikti,sušalo,gaila žmonių

Išvada

Dvi hienos kiauksi, bet jų niekas neklauso. Nekalbant jau apie cypiančias lietuviškas žiurkes.

Čiubaka

Chochliandijos fašistinis režimas bijo netekti miljardinių pajamų už dujų transportavimą. Jau kelis metus jų "Naftogaz" nemodernizuoja ir nieko neinvestuoja į dujotekį, esantį chochliandijos teritorijoje. Visi pinigai skirti tam, yra išvogiami, persidalinami per premijas visokias ir dingsta ofšoruose. Beto nutylima, kad Vokietijai pigiau išeina pirkti dujas be tarpininkų, Rusija-Vokietija vamzdžiu, negu Rusija-Ukraina-Lenkija-Vokietija. Tarpininkams per metus sumokant milijardus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS