Ukrainoje su delegacija vieši JAV Senato lyderis Ch. Schumeris | kl.lt

UKRAINOJE SU DELEGACIJA VIEŠI JAV SENATO LYDERIS CH. SCHUMERIS

Jungtinių Valstijų Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeris (Čakas Šumeris) penktadienį su delegacija vieši Ukrainoje.

Šiuo vizitu Vašingtonas siekia nuraminti prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir kitus pareigūnus, kad Kongresas galiausiai patvirtins naują pagalbą su Rusijos invazija kovojančiai šaliai, nors 60 mlrd. dolerių (55 mlrd. eurų) vertės paketas tebėra įstrigęs JAV Atstovų Rūmuose.

Netikėtas amerikiečių delegacijos vizitas vyksta antrųjų plataus masto karo pradžios metinių išvakarėse. V. Zelenskis yra sakęs, kad JAV ir kitų Vakarų šalių pagalbos vėlavimas sudaro sąlygas Rusijai daryti pažangą mūšio lauke, nes Ukrainos pajėgoms labai trūksta šaudmenų ir ginkluotės.

V. Zelenskis išvakarėse paskelbtame interviu paragino JAV Kongresą patvirtinti papildomą pagalbą Kyjivui, pareiškęs, kad jei tai nebus padaryta, tai kainuos ukrainiečių gyvybes.

Praėjusią savaitę abiejų partijų amerikiečių įstatymų leidėjai išvyko į Europą patikinti, kad Jungtinės Valstijos neapleis Ukrainos ir kitų Europos sąjungininkių. Tačiau toli gražu neaišku, koks bus tolesnis kelias.

Praėjusią savaitę Senatas priėmė 95 mlrd. dolerių (87,7 mlrd. eurų) pagalbos Ukrainai, Izraeliui ir Taivanui paketą, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) dar nepateikė plano dėl jo priėmimo žemuosiuose Kongreso rūmuose.

Esame pačiame sūkuryje, kritiniame posūkyje visuose Vakaruose. Ir jeigu mes paliksime Ukrainą, pasekmės Amerikai bus sunkios.

Duodamas interviu prieš kelionę demokratas Ch. Schumeris naujienų agentūrai „The Associated Press“ nurodė, kad jis planuoja pasakyti Ukrainos pareigūnams, jog „mes ketiname laimėti šią kovą, o Amerika jų neapleidžia“.

„Jaučiu, kad turiu ten būti, nes tai labai svarbu, – sakė senatorius. – Esame pačiame sūkuryje, kritiniame posūkyje visuose Vakaruose. Ir jeigu mes paliksime Ukrainą, pasekmės Amerikai bus sunkios.“

Praėjusią savaitę Senatas priėmė pagalbos paketą, nors žlugo platesnė sistema, pagal kurią pagalba būtų buvusi derinama su Amerikos sienų politikos pakeitimais. Senatas tuomet perėjo tik prie užsienio pagalbos dalies ir priėmė ją 70 balsų prieš 29. Be kita ko, ją palaikė 22 respublikonai.

Tačiau pagalbai Ukrainai besipriešinantys respublikonai yra balsinga grupė Atstovų Rūmuose, kurių kontrolę nedidele persvara turi jų partija. Be to, buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), laikomas favoritu tapti respublikonų kandidatu prezidento rinkimuose, turi nemažą įtaką. D. Trumpas nepritarė pagalbos paketui ir ragino respublikonus balsuoti prieš jį.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir toliau siekia patikinti V. Zelenskį, kad jis sulauks pagalbos. Tačiau jis išreiškė susirūpinimą dėl to, ar Atstovų Rūmai sugebės priimti pagalbą prieš Rusijai užimant daugiau Ukrainos teritorijos.

„Mintis, kad dabar, kai jiems baigiasi amunicija, mes pasitrauksime, man atrodo absurdiška“, – sakė J. Bidenas žurnalistams po pokalbio su V. Zelenskiu praėjusį savaitgalį.

Ch. Schumeris sakė, kad jam labai neramu dėl to, kas gali nutikti, jei Kongresas nesiims veiksmų.

„Jiems skauda, – kalbėjo jis apie Ukrainą. – Ir manau, kad būdami ten, mes suteikiame jiems jėgų ir vilties, kad Amerika vis dar kovoja už juos.“

Gairės: Chuckas Schumeris, Ukraina, karas Ukrainoje, JAV Senatas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS