URM vadovas: Čekija nesiųs į tėvynę šaukiamojo amžiaus ukrainiečių | kl.lt

URM VADOVAS: ČEKIJA NESIŲS Į TĖVYNĘ ŠAUKIAMOJO AMŽIAUS UKRAINIEČIŲ

Čekija prievarta negrąžins šaukiamojo amžiaus ukrainiečių į tėvynę.

Tai Čekijos televizijai pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Janas Lipavský, praneša „Ukrinform“.

„Tokių mechanizmų nėra. Ir jie, žinoma, neatitiktų tarptautinės teisės ir įsipareigojimų, kuriuos Čekija turi tarptautinėje arenoje“, – sakė URM vadovas.

Apie 200 tūkst. ukrainiečių vyrų gyvena Čekijoje su įvairių tipų vizomis, kurioms atnaujinti reikalingas galiojantis Ukrainos pasas. Kiekvienas iš jų, kaip pažymi žiniasklaida, gali įforminti naują vizą pasų tarnyboje Prahoje, tačiau jos išdavimas gali būti susijęs su galiojančio karinio bilieto turėjimu. Tai atskleistų tuos, kurie nuo mobilizacijos slepiasi užsienyje.

Diskusijos dėl galimybės sugrąžinti užsienyje esančius šaukiamojo amžiaus vyrus į Ukrainą vyksta dėl neva rengiamų planų mobilizuoti pusę milijono žmonių ir būsimo mobilizacijos įstatymo. Kelios šalys jau pareiškė, kad nedeportuos ukrainiečių vyrų.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, gynybos ministras Rustemas Umerovas gruodžio pabaigoje interviu Vokietijos žiniasklaidai pareiškė, jog Ukraina norėtų, kad visi šaukiamojo amžiaus Ukrainos piliečiai, šiuo metu esantys užsienyje, atvyktų į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų komplektavimo punktus.

Gairės: Čekija, šaukiamojo amžiaus ukrainiečiai, karas Ukrainoje, URM
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS