V. Putinas ir E. Macronas telefonu aptarė padėtį Ukrainoje, Libane ir Baltarusijoje | kl.lt

V. PUTINAS IR E. MACRONAS TELEFONU APTARĖ PADĖTĮ UKRAINOJE, LIBANE IR BALTARUSIJOJE

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį telefonu aptarė virtinę geopolitinių klausimų, įskaitant po ginčijamų prezidento rinkimų Baltarusijoje tvyrančią įtampą, pranešė Kremlius.

Prancūzija yra labai sunerimusi dėl smurto Baltarusijoje, per pokalbį pareiškė E. Macronas.

Jis sakė esąs "labai sunerimęs dėl situacijos Baltarusijoje ir smurto, su kuriuo per rinkimus susidūrė piliečiai", sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

"Jis pabrėžė, kad reikia vėl surasti dialogo kelią", - priduriama jame.

Anot Kremliaus pranešimo, abu vadovai taip pat kalbėjo apie Ukrainos konflikto užbaigimo perspektyvas.

„Visų pirma, teigiamai buvo įvertinta liepos 22 dieną Minsko kontaktinės grupės pasirašytos „Ugnies nutraukimo režimo stiprinimo priemonės“, – pažymima pranešime.

„Rusijos prezidentas pakartojo, jog svarbu, kad Ukraina besąlygiškai vykdytų savo įsipareigojimus dėl Minsko susitarimo politinių aspektų, įskaitant tiesioginio dialogo tarp Kijevo ir Donecko bei Luhansko užmezgimą, siekiant įteisinti ypatingą Donbaso statusą. Buvo sutarta tęsti bendrus darbus „Normandijos formatu“, – nurodė Kremlius.

Be to, buvo kalbėta apie galimą E. Macrono vizitą Rusijoje.

„Kalbant apie dvišalę darbotvarkę ir rengiantis galimam Prancūzijos prezidento vizitui Rusijoje, buvo išreikštas abipusis interesas plėtoti ryšius politinėje, prekybos ir ekonomikos bei humanitarinėje srityse, taip pat žengti žingsnius siekiant sutvirtinti Europos saugumą ir stabilumą“, – rašoma pranešime.

Per Paryžiaus iniciatyva surengtą pokalbį lyderiai „pabrėžė, kad svarbu toliau bendradarbiauti kovojant su koronavirusinės infekcijos plitimu, be kita ko, atsižvelgiant į tai, kad Rusijoje įregistruota vakcina šios ligos prevencijai“.

V. Putinas ir E. Macronas išsamiai aptarė padėtį Libane, „atkreipdami dėmesį į Rusijos ir Prancūzijos pastangas suteikti humanitarinę pagalbą Libano gyventojams po rugpjūčio 4 dieną įvykusio sprogimo Beiruto uoste“.

E. Macronas taip pat pasidalino savo įspūdžiais po neseniai surengto vizito Artimųjų Rytų valstybėje, taip pat po savaitgalį Prancūzijos organizuotos vaizdo konferencijos, skirtos mobilizuoti tarptautinę pagalbą Libanui.

„Apsikeičiant nuomonėmis apie Libano vidaus politinės padėties raidą, Rusija patvirtino savo poziciją dėl Respublikos tautinės vienybės ir suvereniteto palaikymo. Pabrėžta, kad visus esamus ginčytinus klausimus būtina išspręsti patiems libaniečiams, remiantis konstruktyviu dialogu ir be užsienio kišimosi“, – pažymėjo Kremlius.

V. Putinas savo ruožtu pareiškė užuojautą dėl savaitgalį pietvakarių Nigeryje įvykdytos atakos, per kurią ginkluoti motociklininkai nužudė kelis prancūzų turistus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuvis

Makronuj dar reikėjo aptarti ši klausimą su ufonautu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS