V. Zelenskis: saugumo garantijos neturi būti pakaitalas Ukrainos narystei NATO | kl.lt

V. ZELENSKIS: SAUGUMO GARANTIJOS NETURI BŪTI PAKAITALAS UKRAINOS NARYSTEI NATO

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad Aljanso žadamos saugumo garantijos neturi būti pakaitalas būsimai Ukrainos narystei NATO.

„Nekalbame apie narystę šiandien. Mes adekvati šalis ir suprantame kad karo metu negalim būti NATO nare, bet norime būti tikri, kad po karo būsime, – trečiadienį Kyjive bendroje spaudos konferencijoje su Lietuvos ir Lenkijos prezidentais sakė Ukrainos lyderis. – Ir kaip tik tokio signalo mes ir laukiame: kad po karo Ukraina bus NATO narė.“

„O ką daryti, kol mes ne NATO? Taip pat norėtume signalo, kad Ukraina gaus saugumo garantijas, bet ne vietoj narystės, o tam laikotarpiui, kol mes dar ne Aljanse“, – pridūrė jis.

Didžiosios Vakarų šalys NATO viršūnių susitikime daugiau dėmesio norėtų skirti praktiniam Aljanso ir Ukrainos bendradarbiavimo stiprinimui.

Vis dėlto Lietuva ir kiti regiono partneriai tikisi, kad NATO narės sutars ir dėl aiškios Ukrainos narystės Aljanse perspektyvos, tačiau kol kas vieningo sutarimo šiuo klausimu rasti nepavyksta.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda anksčiau trečiadienį BNS sakė, kad diskusija dėl Ukrainos narystės perspektyvų Aljanse šiuo metu yra sudėtingiausia iš visų klausimų, tačiau „negalime palikti Ukrainos pilkojoje zonoje, teikiant pažadus, bet nenurodant labai aiškaus algoritmo, kaip tą narystę NATO realizuoti po karo“.

Bendroje spaudos konferencijoje jis taip pat teigė, kad NATO narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) atsisakymas sutrumpintų Ukrainos kelią į Aljansą.

„Narystės veiksmų plano atsisakymas šį kelią galėtų ženkliai sutrumpinti. NATO ir Ukrainos tarybos įkūrimas dar labiau sustiprintų politinį bendradarbiavimą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) yra sakęs, kad NATO galėtų sutarti ir netaikyti Ukrainai narystės veiksmų plano.

Jį anksčiau turėjo įgyvendinti visos šalys narės, išskyrus Suomiją ir narystės tebelaukiančią Švediją.

Panašios pozicijos anksčiau laikėsi ir Vašingtonas.

Vis dėlto Amerikos prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) prieš kelias pareiškė, kad Jungtinės Valstijos, nepaisant Rusijos invazijos, nesiims specialių priemonių, kad Kyjivas galėtų prisijungti prie NATO. Anot JAV vadovo, ukrainiečiai „turi atitikti tuos pačius standartus“.

 

 

Gairės: karas Ukrainoje, Ukraina, NATO, Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS