V. Zelenskis šeštadienį Romoje susitiks su Italijos prezidentu | kl.lt

V. ZELENSKIS ŠEŠTADIENĮ ROMOJE SUSITIKS SU ITALIJOS PREZIDENTU

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį turėtų atvykti į Romą derybų su savo kolega iš Italijos, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas pareigūnas, kuris užsiminė, kad taip pat galimas susitikimas su popiežiumi Pranciškumi.

„Patvirtiname, kad šis susitikimas įvyks rytoj“, – sakė Italijos prezidento Sergio Mattarella (Serdžijo Matarelos) atstovas spaudai, paklaustas apie galimą susitikimą su V. Zelenskiu.

Tai būtų pirmasis V. Zelenskio vizitas į Europos Sąjungos ir NATO narę Italiją nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį.

Vatikano šaltinis anksčiau AFP sakė, kad V. Zelenskio ir popiežiaus Pranciškaus susitikimas taip pat įmanomas, nors tai dar nepatvirtinta.

Šventasis Sostas pasiryžęs tai padaryti, nes tai teisinga, ir mes turėtume padėti.

Tikimasi, kad V. Zelenskis taip pat susitiks su Italijos ministre pirmininke Giorgia Meloni (Džordža Meloni), kuri vasarį lankėsi Kyjive, kad parodytų savo šalies paramą Ukrainai, nors jos biuras to nepatvirtino.

Nors Italija anksčiau palaikė šiltus ryšius su Maskva, ji atsiuntė ginklų ir pinigų Kyjivui padėti ir remia Vakarų sankcijas Rusijai.

Praėjusį mėnesį Romoje vykusioje konferencijoje apie tai, kaip Italijos įmonės galėtų padėti atstatyti Ukrainą, Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis susitiko su Italijos ministre pirmininke.

Popiežius Pranciškus, pastarąjį kartą priėmęs V. Zelenskį Vatikane 2020 metų vasarį, ne kartą ragino siekti taikos Ukrainoje ir beveik kiekvieną savaitę per bendrąją audienciją meldžiasi už karo aukas.

Ukrainos ministras pirmininkas D. Šmyhalis per susitikimą Vatikane pakvietė 86-erių pontifiką apsilankyti jo šalyje. Jis taip pat paprašė padėti grąžinti prievarta į Rusiją išvežtus vaikus.

Po kelių dienų per spaudos konferenciją, surengtą grįžus iš Vengrijos, popiežius patvirtino, kad nori padėti.

„Šventasis Sostas pasiryžęs tai padaryti, nes tai teisinga, ir mes turėtume padėti“, – sakė popiežius.

D. Šmyhalis taip pat sakė, kad jie aptarė V. Zelenskio taikos planą ir „įvairius žingsnius, kurių Vatikanas galėtų imtis“, kad padėtų Kyjivui pasiekti savo tikslus.

Spaudos konferencijoje Pranciškus sakė, kad yra pasirengęs padaryti viską, kas būtina taikai Ukrainoje, ir pridūrė: „Misija yra vykdoma, bet ji dar nėra vieša.“

Tačiau tiek Kyjivas, tiek Maskva teigė nieko nežinantys apie tokią misiją.

Gairės: karas Ukrainoje, Italija, Volodymyras Zelenskis, Maskva, popiežius Pranciškus
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS