Valstybės Dūma pritarė rusų eksprezidentų neliečiamybei iki gyvenimo pabaigos | kl.lt

VALSTYBĖS DŪMA PRITARĖ RUSŲ EKSPREZIDENTŲ NELIEČIAMYBEI IKI GYVENIMO PABAIGOS

Rusijos žemieji parlamento rūmai antradienį per pirmąjį skaitymą priėmė įstatymo projektą, numatantį buvusiems šalies prezidentams teisinę neliečiamybę ir pasibaigus jų kadencijai.

Įstatymo projektas, skelbiamas Valstybės Dūmos interneto svetainėje, yra viena iš siūlomų konstitucinių pataisų, kurioms pritarta šią vasarą vykusiame referendume ir kurios suteiks prezidentui Vladimirui Putinui teisę kelti savo kandidatūrą 2024 metų prezidento rinkimuose, pasibaigus jo ketvirtajai kadencijai.

Jeigu įstatymo projektui bus pritarta, buvę prezidentai ir jų šeimų nariai gaus teisinę neliečiamybę ir negalės būti baudžiamąja ar administracine tvarka persekiojami už nusikaltimus, įvykdytus per visą gyvenimą. Buvusių valstybės vadovų nebus galima suimti, apklausti, pas juos nebus galima atlikti kratų.

Šiuo metu prezidentas negali būti persekiojamas tik už nusikaltimus, įvykdytus jo prezidentavimo metu.

Valstybės Dūma antradienį patvirtino įstatymo projektą per pirmąjį iš trijų jo skaitymų.

Įstatymas bus priimtas, kai jį patvirtins parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir pasirašys V. Putinas.

Įstatymo projekte numatyta, kad eksprezidentas gali netekti neliečiamybės tuo atveju, jeigu yra kalinamas valstybės išdavyste arba kitais sunkiais nusikaltimais, tačiau tuos kaltinimus turės patvirtinti Aukščiausiasis Teismas ir Konstitucinis Teismas.

Tokiu atveju neliečiamybei panaikinti reikėtų, kad tam pritartų ne mažiau nei du trečdaliai deputatų abejuose parlamento rūmuose.

Vienas įstatymo projekto autorių Pavelas Krašeninikovas valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad naujasis įstatymas nebus taikomas Michailui Gorbačiovui, buvusiam Sovietų Sąjungos prezidentui.

Kol V. Putinas šeimininkauja Kremliuje, 2008–2012 metais valstybei vadovavęs Dmitrijus Medvedevas yra vienintelis iki šiol gyvas Rusijos prezidentas.

Valstybės Dūma antradienį per pirmąjį skaitymą priėmė dar vieną įstatymo projektą, suteikiantį buvusiems prezidentams vietą iki gyvenimo pabaigos Federacijos Taryboje. Šis mandatas taip pat užtikrina teisinę neliečiamybę.

Svarstomos pataisos sukėlė kalbų, kad 68 metų V. Putinas planuoja atsistatydinti, tačiau Kremlius tai paneigė ir patikino, kad prezidento sveikata yra gera.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS