Vašingtonas: prieigą prie JAV laikomų Afganistano atsargų Talibanas turi „užsitarnauti“ | kl.lt

VAŠINGTONAS: PRIEIGĄ PRIE JAV LAIKOMŲ AFGANISTANO ATSARGŲ TALIBANAS TURI „UŽSITARNAUTI“

Jungtinės Valstijos penktadienį atmetė Talibano raginimą suteikti prieigą prie Afganistano atsargų, įšaldytą po šio islamistų judėjimo įvykdyto valdžios užgrobimo, teigdamos, kad naujoji vyriausybė Kabule pirma turi „užsitarnauti“ legitimumą.

Amerikiečių specialusis atstovas Afganistanui Thomas Westas (Tomas Vestas) tviteryje paskelbė, kad Vašingtonas jau seniai davė aiškiai suprasti, kad jei Talibanas valdžią perims karine jėga, o ne derybomis su ankstesne, JAV remta vyriausybe, šaliai bus nutraukta gyvybiškai svarbi nehumanitarinė pagalba.

„Taip ir įvyko“, – pabrėžė Th. Westas.

„Legitimumas ir parama turi būti užsitarnauti veiksmais, kovojant su terorizmu, formuojant įtraukią vyriausybę ir gerbiant mažumų, moterų ir mergaičių teises, įskaitant lygias galimybes įgyti išsilavinimą ir darbą“, – pridūrė diplomatas.

Trečiadienį Talibanas atviru laišku paragino JAV Kongresą atblokuoti prieigą prie turto, įšaldytą rugpjūtį Afganistane pasikeitus valdžiai.

Vašingtonas yra įšaldęs prieigą prie beveik 9,5 mlrd. dolerių vertės Afganistano centriniam bankui priklausančio turto, o nuo pagalbos labai priklausanti šalies ekonomika yra faktiškai žlugusi: valstybės tarnautojai jau kelis mėnesius negauna atlyginimų, o iždas nepajėgus apmokėti importo.

Talibano paskirtas užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi (Amiras Chanas Mutakis) tame laiške nurodė, kad didžiausias Afganistano iššūkis yra finansinis nesaugumas. Jis taip pat įspėjo, kad ekonominė suirutė šalyje galėtų sukelti problemų ir užsienyje.

Pasak Th. Westo, Afganistane dar prieš Talibanui perimant valdžią buvo susiklosčiusi sunki ekonominė ir humanitarinė padėtis dėl ilgamečio karo, sausros ir COVID-19 pandemijos.

„JAV ir toliau rems Afganistano žmones humanitarine pagalba“, – pažadėjo specialusis atstovas ir pažymėjo, jog šiemet šiam tikslui jau skirta 474 mln. dolerių (419 mln. eurų).

Vašingtonas taip pat „deda visas pastangas, kad padėtų JT ir humanitarinės pagalbos teikėjams padidinti pagalbos mastą, kad būtų patenkinti šios žiemos poreikiai“, nurodė Th. Westas.

„Toliau tęsime aiškią ir nuoširdžią diplomatiją su Talibanu“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

manau

Tai ne talibano pinigai, tai pinigai kurie priklauso Afganistano tautai, ir JAV neturi jokios teisės į tuos pinigus. Jeigu Afganistano tautai talibanas netiks, - afganistaniečiai juos nuvers, o jeigu to nėra, vadinasi talibanas Afganistane yra teisėtai, - ne JAV spręsti kas privalo valdyti Afganistanu, - dvidešimt metų JAV valdė Afganistanu, ir štai kokie apgailėtini rezultatai , o jie dar nenori Afganistano tautai atiduoti pinigus.

Anonimas

Uzsitarnauti tai reiskia puse palikti Amerikos bankininkams.. Nesuprantami idiotu veiksmai kai valiutos atsargas laiko Amerikoj. Kol idiotai aktyviai jankiui nuciulpia viskas gerai, bet klijentui uzsioziavus - lieka plikas ir be kapeikos. Kur Lietuvos auksas?

amerikonas tyciojasi is talibano

specialiai sukuria bado situacija salyje , kad kuo daugiau pagamintu pabegeliu emigrantu , kurie is ten per sirijas, turkijas, irakus tuntais milijonais keliauja y europa ir rusija ....sukeldami klaikia situacija pasauly..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS