Vengrija yra pasirengusi suteikti Ukrainai pagalbą, jei tai būtų daroma ne iš ES biudžeto | kl.lt

VENGRIJA YRA PASIRENGUSI SUTEIKTI UKRAINAI PAGALBĄ, JEI TAI BŪTŲ DAROMA NE IŠ ES BIUDŽETO

 Gruodį vetavęs 50 mlrd. eurų pagalbos Kyjivui paketą, antradienį Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pareiškė norą padėti Ukrainai,  su sąlyga, kad pagalba būtų teikiama ne Europos Sąjungos biudžeto lėšomis.

Sustojusias derybas dėl pagalbos paketo Ukrainai ES planuoja pratęsti vasario 1 d. įvyksiančiame neeiliniame viršūnių susitikime.

Po Vengrijos veto Briuselis dėjo visas įmanomas pastangas, kad karo alinamai šaliai suteiktų gyvybiškai svarbią finansinę pagalbą, nes dėl politinių nesutarimų sustojo ir JAV pagalba Ukrainai.

Antradienį susitikęs su savo sąjungininku Slovakijos premjeru Robertu Fico, V. Orbanas pasakė, kad Budapeštas būtų pasirengęs sąžiningai prisidėti prie naujo pagalbos paketo, su sąlyga, kad pagalba būtų teikiama ne iš šalių bloko biudžeto lėšų.

„Vengrija yra pasirengusi padėti Ukrainai ir tai padarys iš savo biudžeto, bet nenori imti jokių bendrų paskolų ir nenori, kad šis klausimas būtų įtrauktas į (ES) biudžetą“, – kalbėdamas per spaudos konferenciją sakė V. Orbanas.

„Jei norime padėti Ukrainai, turime tai daryti be žalos ES biudžetui“, – pridūrė jis.

„Iš anksto ketveriems metams iš ES biudžeto suteikti 50 milijardų eurų yra biudžeto valdymo principų ir nacionalinių interesų pažeidimas. Mes net nežinome, kas nutiks po ketvirčio metų“, – sakė V. Orbanas.

Abu lyderiai yra kritikavę pagalbos siuntimą Ukrainai, tačiau V. Orbano gruodį užblokuotą paketą R. Fico palaikė.

Kalbėdamas toje pačioje spaudos konferencijos R. Fico pasakė, kad Vengrijos pasiūlymas yra „racionalus ir prasmingas“.

„Jei visos 27 ES šalys nori patvirtinti biudžeto peržiūrą ir susitarti dėl pagalbos Ukrainai, Vengriją būtina išklausyti, su ją būtina derėtis ir kartu su Vengrija rasti bendrą sprendimą“, – pasakė R. Fico.

V. Orban yra vienas iš nedaugelio Europos lyderių, nuo karo pradžios oficialiai nebendravusių su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Po V. Orbano pareikšto ES pagalbos veto V. Zelenskis pasiūlė tiesiogiai su juo pakalbėti, kad galima būtų „rasti būtų išspręsti“ jų nesutarimus.

Ukrainos ir Vengrijos užsienio reikalų ministrai turėtų susitikti sausio 29 d., kad paruoštų dirvą galimam šalių vadovų susitikimui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Pilietiškas

Kam EUropis sąjungai reikalinga toji vargšelė Vengrija? Ar tam, kad būtų mėtomi pinigai Orbanui,!"

Valio

Orbanui ! ...... užteks karo propagandos

Tfu

Šitą sutrauką iš Europos mest ,ne jam pinigus davus, kacapo mazgotė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS