Vengrų URM vadovas užsimena, kad Budapeštas toliau blokuos ES karinę pagalbą Ukrainai | kl.lt

VENGRŲ URM VADOVAS UŽSIMENA, KAD BUDAPEŠTAS TOLIAU BLOKUOS ES KARINĘ PAGALBĄ UKRAINAI

Vengrų užsienio reikalų ministras trečiadienį pareiškė, kad jo šalis iš Kyjivo nori garantijų, jog Vengrijos bankas, neseniai išbrauktas iš Ukrainos Rusijos karo rėmėjų sąrašo, ateityje nebus vėl į jį įtrauktas, o tai yra ženklas, kad Budapeštas gali būti nepasirengęs atšaukti savo veto dideliam karinės pagalbos Ukrainai paketui.

Užsienio reikalų ministras Peteris (Pėteris Sijartas) sakė, kad pirmadienį Ukrainos nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros priimtas sprendimas išbraukti „OTP Bank“ iš sąrašo buvo žingsnis teisinga linkme, tačiau tvirtino, kad prieš keisdama savo požiūrį į Ukrainą tarptautinėje aplinkoje, Vengrija nori papildomų garantijų.

Vengrijos užsienio reikalų ministerija pakvietė Ukrainos kovos su korupcija agentūros atstovus kuo greičiau atvykti į Budapeštą aptarti „OTP Bank“ įtraukimo į sąrašą, sakė P. Szijjarto.

Pasak jo, reikia „derėtis dėl susitarimo, kuris užtikrintų, jog ateityje toks sprendimas (daugiau) nebus priimtas“.

„Jei ten bus pasiektas užtikrinantis susitarimas, tada, žinoma, turėsime apsvarstyti, kokius veiksmus tai pateisina“, – sakė P. Szijjarto spaudos konferencijoje.

Gegužę Ukraina įtraukė „OTP Bank“ į karo rėmėjų sąrašą, reaguodama į tai, kad ši finansų įstaiga tęsė savo veiklą Rusijoje – taigi ir mokėjo mokesčius centrinei vyriausybei – po to, kai Maskva 2022 metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Atsakydama į tai, Vengrija blokavo 500 mln. eurų vertės ES karinės pagalbos Kyjivui paketą ir pažadėjo neatšaukti veto, kol „OTP Bank“ nebus išbrauktas iš to sąrašo.

Praėjusią savaitę Ukrainos kovos su korupcija agentūra laikinai išbraukė banką iš sąrašo, tikėdamasi, kad Budapešto Užsienio ministras atšauks savo veto finansavimui. Tačiau vengrų pareigūnai davė suprasti, kad laikino išbraukimo nepakanka, ir pirmadienį agentūra visiškai išbraukė banką iš sąrašo.

Vengrijos užsienio reikalų ministerija neatsakė į klausimus, ar P. Szijjarto komentarai rodo, kad Vengrija ir toliau blokuos ES pagalbos paketą, nepaisant to, kad bankas buvo išbrauktas iš karo rėmėjų sąrašo.

Vengrijos vyriausybė, kuriai vadovauja nacionalistiškai nusiteikęs ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, nuo pat Rusijos invazijos pradžios su Kyjivu ginčijasi dėl daugelio klausimų.

V. Orbanas, palaikantis ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pasisakė prieš ginklų tiekimą Ukrainai ir atsisakė leisti Vengrijai tai daryti, taip pat karštai pasisakė prieš ES sankcijų Maskvai įvedimą, nors galiausiai niekada nebalsavo prieš jas.

Praėjusią savaitę V. Orbanas suabejojo, ar ES artimiausiu metu pradės derybas dėl Ukrainos stojimo į bloką, sakydamas, kad nerealu pradėti stojimo procesą su šalimi, kurioje vyksta karas.

Praėjusią savaitę Vengrijos parlamentui jis sakė, kad jo vyriausybė „nerems Ukrainos jokiais tarptautiniais klausimais“, kol nebus atkurtos vengrų mažumos Vakarų Ukrainoje kalbinės teisės.

 

Gairės: Vengrijos URM, Peteris Sijartas, karas Ukrainoje, karinė pagalba Ukrainai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS