Elizabeth II karstas pasiekė Vindzoro pilį | kl.lt

ELIZABETH II KARSTAS PASIEKĖ VINDZORO PILĮ

Karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) karstas pirmadienį pasiekė Vindzoro pilį, esančią į vakarus nuo Londono, kur Šv. Jurgio koplyčioje vyks jos laidotuvių pamaldos.

Vindzoro pilyje per privačią ceremoniją monarchė atguls amžinojo poilsio šalia savo tėvo karaliaus George'o VI (Jurgio VI), motinos karalienės Elizabeth ir sesers princesės Margaret. Šalia bus perkeltas ir jos velionio vyro princo Philipo (Filipo), kuris mirė pernai, būdamas 99-erių, karstas.

Vindzore vykusi procesija panaši į matytą anksčiau pirmadienį Londone, nors yra mažesnė. Už karsto ėjo velionės karalienės šeimos nariai, tarp jų – karalius Charlesas III (Karolis III) ir naujasis Velso princas Williamas (Viljamas).

Karalienės Elizabeth II laidotuvių ceremonija

Scanpix nuotr.

16 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku Vindzoro pilies Šv. Jurgio koplyčioje prasideda dar viena ceremonija. Ji baigsis karsto nuleidimu į karališkąją kriptą.

Ilgiausiai Britanijos istorijoje valdžiusi monarchė mirė rugsėjo 8-ąją būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Anksčiau pirmadienį karalienės karstas iškeliavo iš parlamento viduramžių Vestminsterio salės į Vestminsterio abatiją, kurioje jau daugiau nei tūkstantį metų vyksta karūnacijos, karališkosios santuokos bei laidotuvės.

Į maždaug valandą trukusias pamaldas Vestminsterio abatijoje susirinko daugiau nei 2 tūkst. žmonių, įskaitant daugelį valstybių vadovų – nuo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) iki Japonijos imperatoriaus Naruhito.

Laidotuvių pamaldoms artėjant link pabaigos, sugiedotas nacionalinis himnas, o karalienė pagerbta dviem minutėmis tylos.

Pasibaigus mišioms, vėliava uždengtas karalienės karstas su ant jo padėta Britų imperijos karūna, rutuliu, skeptru ir gėlėmis išneštas iš Vestminsterio abatijos. Po to vyko procesija Londono gatvėmis, o galiausiai karstas katafalku išvežtas į Vindzorą.

Iškilmingoje procesijoje į abatiją ir iš jos, taip pat procesijoje į Vindzoro pilį bei laidotuvėse pilies Šv. Jurgio koplyčioje dalyvauja apie 6 tūkst. kariškių.

Pastarąjį kartą valstybinės laidotuvės JK vyko 1965-aisiais, mirus karo laikų ministrui pirmininkui Winstonui Churchilliui (Vinstonui Čerčiliui).

Tąsyk baržai plukdant karstą su W. Churchillio palaikais Temzės upe, pagerbiant velionį buvo nuleisti keliamieji kranai, kadais iškrovę didžiulės Britanijos imperijos, kurią paveldėjo Elizabeth, karo trofėjus.

Per šešis vėlesnius dešimtmečius Britanijos pasaulinė įtaka gerokai sumažėjo, o jos pozicijos šiuolaikiniame pasaulyje tapo ne tokios užtikrintos.

Tačiau šalies atsisveikinimas su Elizabeth II, kuri yra vienintelė daugumos britų kada nors pažinota monarchė, vis tiek persmelktas šimtmečių senumo tradicijų.

Daugybė paprastų žmonių ištisas dienas stoviniavo lauke, kad galėtų stebėti rafinuotą reginį ir atiduoti paskutinę pagarbą velionei.

Policija monarchės laidotuvėms pirmadienį vykdo didžiausią per Britanijos istoriją saugumo operaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS