Vokietija „Gazprom“ sprendime dėl dujų tiekimo mažinimo įžvelgia „politinį“ motyvą | kl.lt

VOKIETIJA „GAZPROM“ SPRENDIME DĖL DUJŲ TIEKIMO MAŽINIMO ĮŽVELGIA „POLITINĮ“ MOTYVĄ

Vokietijos ekonomikos ministras trečiadienį pareiškė, kad Rusijos dujų giganto „Gazprom“ sprendimas sumažinti gamtinių dujų tiekimą į Europą dujotiekiu „Nord Stream“ yra „politinis“.

„Gazprom“ antradienį paskelbė maždaug 40 proc. iki 100 mln. kubinių metrų per parą sumažinsiantis tiekimą šiuo vamzdynu dėl Vokietijos bendrovės „Siemens“ atliekamo kompresorių blokų remonto, o trečiadienį popiet Rusijos koncernas patikslino, jog tiekimas naktį į ketvirtadienį bus sumažintas iki 67 mln. kubų per parą dėl „neišvengiamo dar vieno „Nord Stream“ perpumpavimo bloko sustabdymo“.

Šis „Gazprom“ žingsnis - „politinis, o ne techniškai pagrįstas sprendimas“, spaudos konferencijoje sakė ministras Robertas Habeckas (Robertas Habekas) ir pridūrė jo poveikis Vokietijos dujų rinkai stebimas, bet „jokių aprūpinimo problemų nėra“.

Jis teigė, kad Vokietija žinojo apie dujotiekio planinį remontą, tačiau pabrėžė, kad „pirmieji techninės priežiūros darbai gali būti atlikti tik rudenį, kai taps aktualūs“.

„Gazprom“, antradienį skelbęs, jog dėl vėluojančių komponentų grąžinimo šiuo metu veikia tik trys dujų perpumpavimo įrenginiai stotyje netoli Rusijos Vyborgo miesto, kur prasideda dujotiekis, trečiadienį pranešė išjungsiąs dar vieną jų, nes „atėjo jo kapitalinio remonto laikas“.

Kai kurios Europos šalys, įskaitant Vokietiją, yra labai priklausomos nuo Rusijos dujų tiekimo savo energijos poreikiams tenkinti ir nuo Kremliaus invazijos į Ukrainą pradžios bando mažinti priklausomybę nuo iš rusiškų energijos išteklių, tačiau jų nuomonės dėl embargo dujoms išsiskyrė.

Maskva jau nutraukė dujų tiekimą kelioms Europos Sąjungos valstybėms, įskaitant Lenkijai, Bulgarijai, Suomijai ir Nyderlandams, atsisakiusioms paklusti vienašališkam reikalavimui už jas mokėti rubliais.

Pirmojo Rusijos eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą iki Vokietijos pralaidumas – 55 mlrd. kubinių metrų. Antrasis toks vamzdynas tiekimą turėjo padvigubinti, tačiau Vokietija prieš pat karo Ukrainoje pradžią blokavo šio projekto užbaigimą.

 

Gairės: Gazprom, dujų tiekimas, vokietija, Nord Stream, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS