Vokietija: Rusija energetiką naudoja kaip ginklą | kl.lt

VOKIETIJA: RUSIJA ENERGETIKĄ NAUDOJA KAIP GINKLĄ

Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas ketvirtadienį apkaltino Rusiją, kad ši naudoja energetiką kaip ginklą.

„Ši situacija pasiekė kritinį tašką, kuriame energetika naudojama kaip ginklas keliose srityse“, – spaudos konferencijoje teigė R. Habeckas.

Trečiadienį Maskva paskelbė, kad įveda sankcijas „Gazprom“ padaliniams ir kitiems su šia valstybine energetikos milžine susijusiems subjektams Vakaruose. Remiantis dekretu, „Gazprom“ nebeleidžiama bendradarbiauti su 31 subjektu JAV, Jungtinėje Karalystėje (JK) ir Europos Sąjungoje (ES). Daugiausiai paveikti dujų saugyklų operatoriai ir, pavyzdžiui, įmonė, prižiūrinti dujotiekio „Jamal“ ruožą Lenkijoje.

Į sankcijų sąrašą taip pat įtrauktas „Gazprom“ padalinys Vokietijoje „Gazprom Germania“.

Ketvirtadienį operatoriai pranešė, kad Rusijos dujų tranzitas per Ukrainą į Europą sumažėjo trečdaliu. Nuo rusiškų energetikos išteklių labai priklausoma Vokietija nurodė, kad jai šiuos nuostolius kompensavo dujų importas iš Norvegijos ir Nyderlandų.

Tvyrant būgštavimams, kad Rusija gali netikėtai visiškai nutraukti energetikos išteklių tiekimą, R. Habeckas teigė, kad Vokietija šiuo metu skiria daug dėmesio savo dujų rezervų pripildymui, jog pasiruoštų kitai žiemai. „Dujų saugyklos iki žiemos turi būti pilnos, antraip pateksime į situaciją, kurioje galėsime būti lengvai šantažuojami“, – pridūrė ministras.

Gairės: Robertas Habeckas, vokietija, Rusijos dujos, Gazprom, rusiškos dujos, karas Ukrainoje, Rusija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS