Vokietija suvaržymus dėl viruso pratęs iki sausio pradžios | kl.lt

VOKIETIJA SUVARŽYMUS DĖL VIRUSO PRATĘS IKI SAUSIO PRADŽIOS

Vokietija dabartinius suvaržymus dėl koronaviruso pratęs iki sausio pradžios, nebent, kas mažai tikėtina, viruso plitimas būtų smarkiai pristabdytas, trečiadienį paskelbė šalies kanclerė Angela Merkel.

Pasak jos, lapkričio pradžioje įvestų priemonių, įskaitant privačių susibūrimų apribojimus ir restoranų, laisvalaikio bei kultūros įstaigų uždarymą, negalima atšaukti atsižvelgiant į dabartinį užsikrėtimo atvejų daugėjimą.

Suvaržymai tęsis „iš pradžių iki gruodžio 20-osios, bet manome, kad... dėl labai didelio užsikrėtimo atvejų dažnumo suvaržymus reikės taikyti iki sausio pradžios“, sakė A. Merkel.

Tai reiškia, kad didžiausioje Europos ekonomikoje ir toliau nedirbs restoranai, barai, sporto ir kultūros įstaigos, tačiau darbą tęs mokyklos ir parduotuvės.

Nuo gruodžio 1-osios privačiuose susibūrimuose galės dalyvauti tik iki penkių žmonių iš dviejų namų ūkių. Šiuo metu tokiuose susibūrimuose gali dalyvauti iki 10 žmonių. Vis dėlto naujoji taisyklė turi išimtį – ji netaikoma vaikams.

Švenčių laikotarpiu, nuo gruodžio 23-iosios iki sausio 1-osios, susibūrimų taisyklės bus kiek švelnesnės, leidžiant susitikti iki 10 suaugusių asmenų ir neribojant jaunesnių nei 14 metų vaikų skaičiaus.

Tačiau tai nereiškia, kad bus leidžiama rengti pobūvius, rodo susitarimas, kurį pasiekė A. Merkel vyriausybė ir 16 Vokietijos žemių. Švenčių laikotarpio elgsenos principas bus likti namie.

„Darbdavių skubiai prašoma patikrinti, ar nuo gruodžio 23-iosios iki sausio 1-osios galima taikyti kompanijos atostogas arba darbo iš namų sprendimus, kad kompanijos galėtų užsidaryti ir mes visoje šalyje galėtume įgyvendinti pagrindinį principą „liekame namie“, – sakoma susitarime.

„Lengva nebus“

Tarp kitų sutartų priemonių yra sėdimų vietų traukiniuose skaičiaus didinimas, kad būtų lengviau užtikrinti atstumus tarp keleivių.

Tam tikrose viešose aikštėse bus draudžiami fejerverkai, kad žmonės, ypač Naujųjų metų išvakarėse, nesirinktų didelėmis grupėmis.

Vokietija taip pat sieks susitarimo su Europos partneriais, kad iki sausio pradžios būtų uždaryti slidinėjimo kurortai.

„Pasakysiu atvirai, kad lengva nebus, bet mes bandysime“, – sakė A. Merkel.

Dėl priemonių buvo sutarta po daugiau kaip septynias valandas trukusių intensyvių derybų, per kurias mažiau paveikti regionai prašė švelnesnių suvaržymų.

Naujų užsikrėtimo atvejų kreivė Vokietijoje pastarąsias dvi savaites buvo plokščia, spalio mėnesį stebėtas eksponentinis augimas buvo sustabdytas.

Tačiau sveikatos apsaugos pareigūnai skambina pavojaus varpais dėl sparčiai mažėjančio laisvų lovų intensyviosios slaugos skyriuose skaičiaus ir negalėjimo atsekti ligos perdavimo šaltinių, išliekant dideliam per parą užregistruojamų naujų užsikrėtimo atvejų skaičiui.

Kad suvaržymai būtų sušvelninti, sergamumas turėtų sumažėti ir būti mažesnis nei 50 naujų užsikrėtimo atvejų 100 tūkst. gyventojų per savaitę, sakė A. Merkel. Šiuo metu šis skaičius yra kone 140.

„Staigiai kilusi kreivė tapo plokščia, bet tai tik dalinė sėkmė. Jokiu būdu negalime būti patenkinti“, – sakė kanclerė.

Vokietijoje iš viso užregistruota 961 320 COVID-19 atvejų, įskaitant 14 771 mirties atvejį, rodo Roberto Kocho instituto (RKI) Ligų kontrolės centro duomenys.

Trečiadienį buvo užregistruoti 18 633 nauji užsikrėtimo atvejai ir rekordiškai daug mirčių – 410.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS