Vokietija: V. Zelenskis pakvietė O. Scholzą ir F.-W. Steinmeierį atvykti į Kyjivą | kl.lt

VOKIETIJA: V. ZELENSKIS PAKVIETĖ O. SCHOLZĄ IR F.-W. STEINMEIERĮ ATVYKTI Į KYJIVĄ

Ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pakvietė Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą (Olafą Šolcą) ir prezidentą Franką-Walterį Steinmeierį (Franką Valterį Šteinmejerį) apsilankyti Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė vokiečių prezidento kanceliarija.

Prieš tris savaites Kyjivas atmetė Vokietijos prezidento pasiūlymą atvykti į Ukrainą.

Šįkart savo kvietimą V. Zelenskis išsakė ketvirtadienį kalbėdamas su  F.-W. Steinemeieriu telefonu, naujienų agentūrai AFP pranešė šaltinis vokiečių prezidentūroje.

Per šį pokalbį „buvęs susierzinimas buvo išsklaidytas“, o F.-W. Steinemeieris išreiškė „solidarumą, pagarbą ir paramą“ Ukrainai, nurodė šaltinis.

Praėjusį mėnesį F.-W. Steinmeieris prisipažino, kad pasisiūlė apsilankyti Ukrainoje su kitais ES lyderiais, tačiau „Kyjive to nenorėjo“.

Septyniasdešimt pirmoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras F.-W. Steinemeieris, vasarį Rusijai įsiveržus į Ukrainą, sulaukė daug kritikos dėl jo ilgametės įtampos mažinimo politikos Maskvos atžvilgiu.

Tuo metu O. Scholzas yra kritikuojamas už tai, kad iki šiol nebuvo nuvykęs vizito į Kyjivą ir ilgai delsė skirti sunkiosios ginkluotės su Rusijos invazija kovojančiai Ukrainai.

Ukrainoje šią savaitę apsilankė net Vokietijos opozicijos lyderis Friedrichas Merzas (Frydrichas Mercas), bet O. Scholzas pareiškė nenorintis vykti į Kyjivą, kol jo kolega socialdemokratas F.-W. Steinmeieris ten yra nepageidaujamas.

Vis tik praėjusią savaitę Vokietija pažadėjo perduoti tankų Ukrainai, akivaizdžiai atsisakydama Berlyno atsargumo dėl karinės paramos teikimo Kyjivui.

O. Scholzas taip pat išreiškė paramą Vokietijos parlamento patvirtintai iniciatyvai paspartinti sunkiosios ginkluotės perdavimą Ukrainai.

Ketvirtadienį kalbėdamas telefonu F.-W. Steinemeieris sakė, kad Vokietija „drauge su jungtinėmis pajėgomis solidariai yra Ukrainos pusėje“, sakė šaltinis prezidentūroje.

Vokietijos ir Ukrainos prezidentai šį pokalbį pavadino „labai svarbiu ir labai geru“, nurodė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, Volodymyras Zelenskis, Olafas Scholzas, vizitas Kyjive
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS