Vokietijos bendrovė skelbia užbaigusi „Nord Stream 2“ projekto finansavimą | kl.lt

VOKIETIJOS BENDROVĖ SKELBIA UŽBAIGUSI „NORD STREAM 2“ PROJEKTO FINANSAVIMĄ

Vokietijos bendrovė „Wintershall Dea“ pranešė suteikusi Rusijos antrojo eksporto dujotiekio per Baltijos jūrą projektui „Nord Stream 2“ visą būtiną finansavimą ir šį kreditavimą užbaigusi.

„Wintershall Dea“ yra viena iš penkių Rusijos koncerno „Gazprom“ Europos partnerių šiame projekte.

„Mes, iš tiesų, planavome skirti 950 mln. eurų. Mes skyrėme 730 mln. eurų lėšų ir informavome, kad šių lėšų pakanka. Esame tikri, kad projektas bus pabaigtas“, – pareiškė „Wintershall Dea“ veiklai Rusijoje ir Lotynų Amerikoje vadovaujantis Thilo Wielandas (Tilas Vilandas).

Tuo tarpu „Wintershall Dea“ paskelbtoje 2020-ųjų veiklos ataskaitoje teigiama, jog „Nord Stream 2“ kreditavimo išmokos 730 mln. eurų pasiekė tuo metu, kai Vašingtonas peržiūrėjo įstatymą dėl atoveikio JAV priešininkams sankcijomis (CAATSA). Daugiau išmokų neplanuojama“.

Tai reiškia, jog „Wintershall Dea“ siekia apsisaugoti nuo JAV sankcijų, pabrėždama, kad ji suteikė „Gazprom“ paskolą iki JAV sankcijų Rusijos jūrinių eksporto dujotiekių projektams išplėtimo ir daugiau nebeskolins.

„Wintershall Dea“ buvo sukurta 2019-ųjų gegužę, sujungus dviejų bendrovių aktyvus: Vokietijos chemijos pramonės giganto BASF valdomos „Wintershall“ ir „DEA Deutsche Erdoel“, priklausiusios Rusijos oligarcho Michailo Fridmano Liuksemburge registruotai holdingo bendrovei „LetterOne“. 67 proc. jungtinės įmonės akcijų atiteko BASF, 33 proc. – „LetterOne“.

Savo ruožtu Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“ pažymi, jog jei tokiu „Wintershall Dea“ sprendimu paseks ir kitos keturios „Nord Stream 2“ projekto finansuotojos, o tai – gana tikėtina, „Gazprom“ iš jų nesulauks 1,1 mlrd. eurų, ir jam teks projektą užbaiginėti savomis lėšomis.

Projekto pradinė sąmata siekė 9,5 mlrd. eurų, iš jų po dešimtadalį išlaidų prisiėmė šios penkios Europos bendrovės, o likusią pusę – „Gazprom“.

Rusijos dujų gigantas yra vienintelis faktinis projektą vystančios bendrovės „Nord Stream 2 AG“ akcininkas, o jo partnerės šiame projekte – Vokietijos „Wintershall“ bei „Uniper“, Austrijos OMV, Prancūzijos „Engie“, Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų „Dutch Shell“ – yra finansavimo dalininkės bei būsimos naudos gavėjos.

Iki šiol nutiesta daugiau kaip 2,3 tūkst. iš 2,46 tūkst. kilometrų, tai yra 94 proc., „Nord Stream 2“ dujotiekio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS