Vokietijos diplomatijos vadovė apsilankė Ukrainos Charkivo mieste | kl.lt

VOKIETIJOS DIPLOMATIJOS VADOVĖ APSILANKĖ UKRAINOS CHARKIVO MIESTE

Vokietijos užsienio reikalų ministrė antradienį pažadėjo paremti Ukrainą, kovojančią su Rusijos invazija, ir tapo aukščiausio rango Vakarų pareigūne nuo karo pradžios, apsilankiusia rytiniame Charkivo mieste.

Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) sakė, kad iš anksto neskelbto vizito metu norėjo susidaryti vaizdą apie padėtį šioje vietovėje.

„Visų pirma noriu išklausyti gyventojus, kurie labai nukentėjo nuo karo šią itin šaltą žiemą, kai temperatūra naktimis dabar nukrenta iki minus 15 laipsnių Celsijaus“, – sakė ministrė, kurios vizitas saugumo sumetimais buvo laikomas paslaptyje ir apie jį pranešta tik jai grįžus į Berlyną.

„Visose Ukrainos dalyse, nuo Charkivo iki Chersono ir Kyjivo, žmonės turi žinoti, kad gali tikėtis mūsų solidarumo ir paramos“, – teigė ji.

Ši pagalba, anot jos, kartu su elektros transformatoriais ir antklodėmis apima ir ginklų, „kurių Ukrainai reikia norint išlaisvinti savo piliečius, vis dar kenčiančius nuo Rusijos okupacijos teroro“, tiekimą.

Vokietija taip pat teiks pagalbą Ukrainai siekiant įstoti į Europos Sąjungą, sakė vokiečių diplomatijos vadovė.

„Mes, kaip vyriausybė, norime pateikti labai konkrečių pasiūlymų Ukrainai dėl teisinės valstybės, nepriklausomų institucijų ir kovos su korupcija stiprinimo, taip pat dėl suderinimo su ES standartais“, – teigė ji.

Nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24-ąją Ukrainoje lankėsi keli Vakarų šalių vadovai, įskaitant Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą (Olafą Šolcą) ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emaniuelį Makroną).

Tačiau nė vienas iš jų nenukeliavo taip toli į rytus, kur didelė dalis teritorijos yra Rusijos karių rankose.

Karo pradžioje Charkivas buvo smarkiai apšaudomas Maskvos pajėgų, tačiau ukrainiečiai sugebėjo apginti miestą ir atremti atakas.

Nuo to laiko frontas atsitraukė ir šiuo metu yra maždaug už 130 km nuo Charkivo.

Netikėtas A. Baerbock vizitas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai O. Scholzas sutiko aprūpinti Ukrainą šarvuočiais „Marder“, kurių Kyjivas ilgai siekė.

Tai jau trečioji nuo konflikto pradžios šios ministrės kelionė į karo niokojamą šalį.

Gegužę ji tapo pirmąja aukšto rango Vokietijos vyriausybės pareigūne, apsilankiusia Ukrainoje prasidėjus karui.

Kelionės metu A. Baerbock paskelbė apie Vokietijos ambasados šioje šalyje veiklos atnaujinimą. Ji taip pat apsilankė Bučoje – miestelyje netoli Kyjivo, kuriame Rusijos kariai kaltinami karo nusikaltimais.

Gairės: karas Ukrainoje, Annalena Baerbock, apsilankė Charkive
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS