Australijos tyrėjai perspėja: vėliausi krūmynų gaisrai nėra vienkartinis įvykis | kl.lt

AUSTRALIJOS TYRĖJAI PERSPĖJA: VĖLIAUSI KRŪMYNŲ GAISRAI NĖRA VIENKARTINIS ĮVYKIS

Australijoje pirmadienį pradėtas tyrimas dėl neseniai šalį nusiaubusių krūmynų gaisrų, išdeginusių didžiulę teritoriją ir privertusių palikti savo namus tūkstančius gyventojų, o tyrėjai perspėja, kad ateityje tokios nelaimės gali tęstis ilgiau ir tapti dažnesnės.

Vyriausybė sulaukė daug kritikos dėl atsako į niokojančius gaisrus. Itin griežtai buvo kritikuojamas ministras pirmininkas Scottas Morrisonas (Skotas Morisonas), krizės įkarštyje atostogavęs Havajuose. Vasarį valdžia paskelbė, kad bus ištirtos stichinės nelaimės aplinkybės.

Karališkoji komisija, kuriai pavesta rasti būdų pagerinti Australijos atsaką į gaivalines nelaimes, apklausė vieną vyriausybei dirbantį aukšto rango mokslininką, teigusį, kad šis įvykis nebuvo „vienkartinis“.

Meteorologijos biuro klimato stebėjimo vadovas Karlas Braganza pareiškė, kad vienas iš pagrindinių veiksnių, dėl kurių kilo pavojingi gaisrai, buvo užsitęsusi sausra.

Tačiau K. Braganza pabrėžė, jog vėliausi krūmynų gaisrai buvo dalis šį šimtmetį atsiradusios pagrindinės klimato tendencijos ir „metė tikrą iššūkį iki šio laikotarpio susiformavusiam mūsų supratimui, kaip atrodo gaisrams kilti palankūs orai“.

„Tai, ką čia turime, nėra vienkartinis įvykis, – tvirtino jis. – Panašu, kad šių įvykių dažnėja, atsižvelgiant į istorinius duomenis.“

„Šių didelių gaisrų, apžvelgiant XIX ir XX amžius, nepasitaikydavo taip dažnai kaip šį šimtmetį“, – sakė K. Braganza.

Pasak mokslininkų, Australijos vasaros dėl visuotinės klimato kaitos ilgėja ir tampa vis pavojingesnės, o dėl trumpesnių žiemų tampa sunkiau atlikti krūmynų gaisrų prevencijos darbus.

Per gaisrus, siautėjusius nuo praėjusių metų pabaigos iki 2020-ųjų pradžios, žuvo daugiau kaip 30 žmonių, buvo sunaikinta tūkstančiai namų, o vietos bendruomenės buvo nusiaubtos. Kai kurie nukentėjusieji tebegyvena palapinėse, nors pietiniame pusrutulyje artėja žiema.

Apskaičiuota, kad per visų laikų vieną baisiausių krūmynų gaisrų sezonų Australijoje nugaišo apie 1 mlrd. gyvūnų, o užsiliepsnoję buvo daugiau nei 20 proc. visų šalies miškų.

Australijoje buvo atlikta daugybė tyrimų dėl gaisrų priežasčių ir žingsnių, galinčių užkirsti kelią tokioms nelaimėms. Tačiau daugelis priemonių, kurias nuo praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio rekomendavo tyrėjai, vis dar nėra įgyvendintos.

Naujausios analizės išvadas būtina pateikti iki rugpjūčio 31 dienos – iki naujo krūmynų gaisrų sezono.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Tai nejaugi nekalti nei rusai, nei Putinas ? Įdomu, ką nustatė delfio ekspertai ..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS