Baku: per kovas Kalnų Karabache žuvo 2 783 Azerbaidžano kariai | kl.lt

BAKU: PER KOVAS KALNŲ KARABACHE ŽUVO 2 783 AZERBAIDŽANO KARIAI

Azerbaidžanas ketvirtadienį pranešė, kad per rudenį kilusias kovas dėl Kalnų Karabacho žuvo beveik 2 800 jo karių.

Tai yra pirmoji oficiali informacija apie Baku patirtus karinius nuostolius per pusantro mėnesio trukusius susirėmimus su Armėnijos pajėgomis.

Gynybos ministerija Baku savo pareiškime pabrėžė, kad per „karą žuvo 2 783 Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų kariškiai“, pridurdama, kad atlikus DNR analizes turi būti nustatyta 103 karių tapatybė.

Dar 100 Azerbaidžano karių yra dingę, nurodoma pareiškime.

Ten pat priduriama, jog azerbaidžaniečių kariai „pademonstravo drąsą ir didvyriškumą Didžiajame Patriotiniame kare ir sudavė triuškinančius smūgius Armėnijos ginkluotosioms pajėgoms“.

Jerevanas anksčiau buvo paskelbęs, kad 2 317 armėnų karių žuvo per konfliktą, kuris taip pat pareikalavo mažiausiai 93 azerbaidžaniečių ir 50 armėnų taikių gyventojų gyvybių.

Per kautynes iš ginčijamo Karabacho regiono pabėgo iki 90 tūkst. žmonių – apie 60 proc. gyventojų.

Rugsėjo pabaigoje tarp Baku ir Jerevano pajėgų kilo naujų susirėmimų, atnaujinusių prieš kelis dešimtmečius įsiplieskusį šių kaimyninių Kaukazo valstybių konfliktą dėl etninių armėnų kontroliuojamo anklavo Azerbaidžane.

Įnirtingos kovos tęsėsi šešias savaites, nepaisant Prancūzijos, Rusijos ir JAV pastangų įtikinti konflikto šalis paskelbti paliaubas. Karo veiksmai buvo nutraukti lapkričio 9 dieną, kai tarpininkaujant Maskvai Armėnija ir Azerbaidžanas pasirašė taikos susitarimą.

Šis paktas buvo sudarytas Baku ištikimiems kariams sutriuškinus separatistų pajėgas ir pagrasinus užpulti Karabacho pagrindinį miestą Stepanakertą.

Susitarimas sukėlė žmonių džiaugsmą Azerbaidžane ir įniršį Armėnijoje, kur ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas vis labiau kritikuojamas dėl sprendimo pasirašyti šį dokumentą.

Pagal taikos susitarimą, dėl kurio Karabacho būsimas politinis statutas pakibo ore, Armėnija prarado kai kurias anklavo dalis ir septynis gretimus rajonus, kuriuos buvo užėmusi per 10-ojo dešimtmečio karą.

Taigi, Jerevanas prarado teritorijas, kurias tikėjosi panaudoti kaip kozirį per derybas, galėjusį priversti Baku pripažinti Karabacho nepriklausomybę.

Anklave dabar yra dislokuoti beveik 2 000 Rusijos taikdarių, patruliuojančių, be kita ko, palei Lačino koridorių – 60 km ilgio kelią, besidriekiantį per rajoną, kuris jungia Stepanakertą su Armėnija.

Karabachas atsiskyrė nuo Baku per 10-ojo dešimtmečio pradžioje vykusį karą, per kurį žuvo maždaug 30 tūkst. žmonių, o dešimtys tūkstančių azerbaidžaniečių buvo priversti palikti savo namus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Priklojo grobikų babajų!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS