Baltarusija trejiems metams įkalino žurnalistą už straipsnį apie KGB | kl.lt

BALTARUSIJA TREJIEMS METAMS ĮKALINO ŽURNALISTĄ UŽ STRAIPSNĮ APIE KGB

Baltarusija ketvirtadienį nuteisė viename Rusijos laikraštyje dirbusį žurnalistą trejų metų laisvės atėmimo bausme už straipsnį, kuriame buvo paminėta galinga šalies slaptoji policija KGB, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Nuo 1994 metų autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdoma Maskvai artima Baltarusija privertė bėgti į užsienį didžiąją dalį žiniasklaidos darbuotojų, o likusius nepriklausomus žurnalistus įkalino.

Žurnalistas Henadzis Mažeika buvo pripažintas kaltu dėl A. Lukašenkos įžeidimo ir nacionalinės bei socialinės nesantaikos kurstymo, pranešė valstybinė naujienų agentūra BELTA.

H. Mažeika dirbo Rusijos prokremliško laikraščio „Komsomolskaja pravda“ Minsko biure.

Jo atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl 2021 metais parašyto straipsnio apie susišaudymą Minske, kuriame dalyvavo KGB.

Skirtingai nei Rusijoje, Baltarusijoje vis dar išliko sovietmečio institucijų, įskaitant KGB, pavadinimai.

Tuo metu Baltarusijos policija teigė, kad H. Mažeika pabėgo į Rusiją tikėdamasis patekti į trečiąją šalį, tačiau jis buvo deportuotas atgal į Baltarusiją, kur buvo suimtas.

Po jo suėmimo „Komsomolskaja pravda“ uždarė savo Minsko redakciją.

H. Mažeika nuteistas praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Minsko teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmes dviem didžiausio šalies nepriklausomo naujienų portalo Tut.by, kuris buvo uždarytas po istorinių demonstracijų prieš A. Lukašenką 2020 metais, vadovėms.

Praėjusį mėnesį Baltarusija taip pat nuteisė lenkų kilmės baltarusių žurnalistą aštuoneriems metams kalėjimo už tai, kad jis kritiškai rašė apie A. Lukašenką.

Teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra 1 454 politiniai kaliniai.

Pernai vasarį Minskas leido Maskvai naudoti savo teritoriją puolimui Ukrainoje pradėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS