Branduolinis ginklas: ar V. Putinas planuoja panaudoti jį prieš Ukrainą? | kl.lt

BRANDUOLINIS GINKLAS: AR V. PUTINAS PLANUOJA PANAUDOTI JĮ PRIEŠ UKRAINĄ?

  • 0

Grėsmė, kad Rusijos Federacija panaudos taktinius branduolinius ginklus prieš Ukrainą, mažai tikėtina. Tačiau niekas nežino, kas dedasi Vladimiro Putino galvoje, praneša UNIAN.

Kremlius kartas nuo karto bando įbauginti pasaulį savo branduoliniais ginklais, JAV – strateginiais, o Ukrainą ir Europą – taktiniais. 

Tad jei V. Putinas nuspręs panaudoti branduolinį ginklą prieš Ukrainą, šis bus būtent taktinis, išsiskiriantis mažesne galia ir lengvesnėmis gabenimo galimybėmis.

Taktinių branduolinių ginklų paskirtis

Kai branduoliniai ginklai buvo išrasti, jie buvo laikomi išskirtinai strategine karine priemone, galinčia sustabdyti karą arba tapti galinga apsauga nuo jo. Dėl to Šaltojo karo metais dėl nuolatinių „branduolinių ginklų lenktynių“ buvo sukaupta tiek strateginių kovinių galvučių, kad jų būtų užtekę Žemei sunaikinti kelis kartus.

 

 

Bet kariškiai įsivaizdavo Trečiojo pasaulinio karo scenarijų, planuota, kad branduoliniais ginklais bus naikinami ne tik priešo miestai, bet ir strateginiai objektai, pavyzdžiui, štabas. Į tokius objektus nukreipti tarpžemyninę raketą būtų neracionalu.

Taip atsirado taktiniai branduoliniai ginklai. Jie atspindėjo koncepciją: minimalus šovinys – maksimalus efektas.

Taktinio branduolinio ginklo pranašumai buvo akivaizdūs. Siųsti dešimtis lėktuvų ar paleisti tik vieną šūvį?

Kalbant apie radiaciją ir taršą, taktiniai branduoliniai ginklai, lyginant su tarpžemyninėmis strateginėmis raketomis, tėra lašas jūroje.

 

 

Kodėl taktiniai branduoliniai ginklai?

Jei bent viena tarpžemyninė strateginė raketa bus paleista link Europos, tai jau bus signalas, pranašaujantis branduolinio karo pradžią. Net vienos raketos paleidimas sukels atsakomųjų raketų paleidimą, o tai galėtų sunaikinti ir visą žmoniją.

 

 

Kitas dalykas – taktiniai branduoliniai ginklai. Jų galia yra mažesnė nei strateginių. Tačiau net ir panaudojus 50 kilotonų branduolinį užtaisą, tai kainuotų šimtų tūkstančių žmonių gyvybes.

 

 

Tačiau tai, kad Rusija panaudotų branduolinį ginklą prieš Ukrainą, mažai tikėtina. Nereikėtų pamiršti apie žvalgybą – vargu ar toks planas būtų visiškai įslaptintas. 

Gairės: branduolinis ginklas, Vladimiras Putinas, karas Ukrainoje, taktinis branduolinis ginklas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS