Buvusiam Ruandos pareigūnui – 20 metų įkalinimo: bendrininkavo vykdant genocidą | kl.lt

BUVUSIAM RUANDOS PAREIGŪNUI – 20 METŲ ĮKALINIMO: BENDRININKAVO VYKDANT GENOCIDĄ

Prancūzijos teismas buvusiam Ruandos aukšto rango pareigūnui antradienį skyrė 20 metų laisvės atėmimo bausmę už bendrininkavimą vykdant genocidą šioje Afrikos šalyje.

Laurent'as Bucyibaruta (Loranas Busjibaruta) yra aukščiausio rango Ruandos pareigūnas, teistas Prancūzijoje dėl 1994 metų genocido, kai 100 dienų trukusio masinio žudymo metu žuvo apie 800 tūkst. tutsių ir nuosaikių pažiūrų hutų.

Bylos centre buvo keli „saugumo“ pasitarimai, kuriuos L. Bucyibaruta įsakė surengti arba kuriuose jis dalyvavo. Prokurorai įrodinėjo, kad per šiuos pasitarimus iš tiesų buvo planuojamos žudynės.

Konkrečiai buvęs pietinės Gikongoro provincijos prefektas kaltintas tuo, kad įtikino tūkstančius žmonių pasislėpti Murambio technikos mokykloje, pažadėdamas jiems maisto, vandens ir apsaugą.

Po kelių dienų, ankstyvą balandžio 21-osios rytą, ten buvo išžudyta dešimtys tūkstančių tutsių. Tai vienas kruviniausių genocido epizodų.

Teismas taip pat aiškinosi L. Bucyibarutos atsakomybę dėl maždaug 90 tutsių moksleivių išžudymo vienoje Kibeho mokykloje 1994 metų gegužės 7 dieną ir dėl tutsių kalinių, įskaitant tris kunigus, nužudymo Gikongoro kalėjime.

Teismo proceso metu 78 metų L. Bucyibaruta neigė kaip nors dalyvavęs žudynėse.

„Niekad nebuvau žudikų pusėje“, – antradienį baigiantis procesui pareiškė L. Bucyibaruta.

Tikriausiai kreipdamasis į genocidą išgyvenusius žmones jis sakė: „Noriu jiems pasakyti, kad man niekada nebuvo atėjusi į galvą mintis palikti juos žudikams.“

„Ar man pritrūko drąsos? Ar būčiau galėjęs juos išgelbėti? Šie klausimai, net apgailestavimai, persekioja mane daugiau kaip 28 metus“, – pridūrė jis.

Jo advokatai ragino teismą priimti „drąsų sprendimą“ išteisinti L. Bucyibarutą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS