D. Peskovas: Turkijos taikdarių dalyvavimas Karabache nebuvo svarstomas | kl.lt

D. PESKOVAS: TURKIJOS TAIKDARIŲ DALYVAVIMAS KARABACHE NEBUVO SVARSTOMAS

Turkijos taikdarių dalyvavimas sureguliuojant Kalnų Karabacho konfliktą neįmanomas be Baku ir Jerevano sutikimo, bet šis klausimas nebuvo svarstomas. Su kariškiais iš Turkijos bus bendradarbiaujama stebėjimo centre Azerbaidžano teritorijoje. Tai ketvirtadienį pareiškė Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas.

„Mūsų pozicija nepasikeitė: taikdariai yra Rusijos kariškiai, kurie jau dislokuojami šalių sąlyčio zonoje, - paaiškino D. Peskovas. – O su Turkijos kariškiais bus bendradarbiaujama stebėjimo centre, kuris įsikurs Azerbaidžano teritorijoje“.

Paklaustas, ar Rusija sutiktų, kad Turkijos taikdariai būtų nusiųsti į Kalnų Karabachą, Kremliaus atstovas pareiškė, jog „ši tema nebuvo svarstoma“.

„Tai negali būti tik Maskvos ir Ankaros svarstymo tema. Tam sutikimą turi duoti Armėnija ir Azerbaidžanas“, - sakė D. Peskovas. Jis pridūrė, kad „tokių susitarimų nebuvo“.

Komentuodamas Ankaros pareiškimus, kad Turkijos taikdariai dalyvaus misijoje Karabache, Rusijos prezidento spaudos sekretorius pasakė: „Čia galima daryti prielaidą, kad esama tam tikrų požiūrio skirtumų“.

Lapkričio 9 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pasirašė bendrą pareiškimą dėl visiško karo veiksmų nutraukimo Kalnų Karabache.

Pasak V. Putino, Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos liks užimtose pozicijose, o regione bus dislokuotas Rusijos taikdarių kontingentas. Be to, Baku ir Jerevanas turės apsikeisti belaisviais ir žuvusiųjų kūnais.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad po Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Turkijos karinės žinybos vadovo Hulusi Akaro derybų buvo pasirašytas memorandumas, kuriame numatoma įkurti bendrą Rusijos ir Turkijos centrą, kontroliuosiantį ugnies nutraukimą Kalnų Karabache.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS