D. Trumpas: Sirijos kurdai gali paleisti IS kalinius | kl.lt

D. TRUMPAS: SIRIJOS KURDAI GALI PALEISTI IS KALINIUS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį pareiškė, kad kurdų kovotojai gali paleisti įkalintus judėjimo „Islamo valstybė“ (IS, ISIS) džihadistus, kad priverstų Jungtines Valstijas likti šiaurės rytų Sirijoje.

Pentagonas sekmadienį pranešė, kad augant chaosui Sirijoje ir intensyvėjant Turkijos karinei operacijai prieš kurdų kovotojus, D. Trumpas nurodė iš šiaurinės karo nuniokotos šalies dalies atitraukti iki tūkstančio karių.

D. Trumpo sprendimas išvesti karius iš Sirijos praėjusią atvėrė kelią Turkijai pradėti puolimą, o Jungtinėse Valstijose buvo sutiktas kaip JAV sąjungininkų kurdų išdavystė, be to, būgštauta, kad tai gali sudaryti sąlygas atsikurti IS.

„Europa turėjo galimybę susigrąžinti savo ISIS kalinius, bet nenorėjo [mokėti] tos kainos. „Tegu moka JAV“, – sakė jie...“ – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kurdai gali paleisti kai kuriuos [įkalintus džihadistus], kad mes įsitrauktume. [Juos] lengvai vėl sugautų Turkija ar Europos šalys, iš kur daugelis jų atvyko, bet jos turėtų veikti greitai“, – pridūrė jis.

Sekmadienį kurdų pareigūnai pranešė, kad apie 800 IS kovotojų šeimų narių, laikytų šiauriniame Sirijos Ain Isos mieste esančioje stovykloje, iš jos pabėgo dėl turkų bombardavimo.

Pirmadienį Turkija paneigė, kad jos karinė operacija leido IS kaliniams pabėgti iš sulaikymo stovyklų, ir apkaltino kurdus tyčia „ištuštinus“ vieną kalėjimą.

Turkija jau šeštą dieną vykdo savo karinę operaciją, nukreiptą prieš Sirijos kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG), kuriuos ji laiko „teroristais“. Vis dėlto kurdų pajėgos buvo svarbūs JAV ir kitų Vakarų valstybių sąjungininkai kovoje su IS.

JAV ir jų partneriai pasmerkė turkų puolimą, bet jų grasinimai sankcijomis kol kas jo nesustabdė.

D. Trumpas: Turkijai gresia didelės sankcijos

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį perspėjo, kad Turkijai gresia neišvengiamos sankcijos dėl karinės operacijos prieš kurdų kovotojus šiaurės rytų Sirijoje, tačiau leido suprasti, kad Vašingtonas vengs ginkluoto konflikto su Ankara.

„Turkijai ateina didelės sankcijos!“ – pareiškė D. Trumpas, savaitgalį Turkijai suintensyvinus puolimą prieš kurdus, kurie buvo svarbūs JAV sąjungininkai kovoje su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS).

Tačiau D. Trumpas taip pat leido suprasti, kad kurdai bando įtraukti Jungtines Valstijas į konfliktą. Jo teigimu, kurdai sąmoningai paleidžia kai kuriuos įkalintus IS džihadistus, kad mes „įsitrauktume“ į šį konfliktą.

„Ar žmonės tikrai galvoja, kad mes turėtume pradėti kariauti su NATO nare Turkija?“ – klausė D. Trumpas, apgailestaudamas dėl „niekada nesibaigiančių karų“.

„Tie patys žmonės, kurie įtraukė mus į tą košę Artimuosiuose Rytuose, yra žmonės, kurie nori ten pasilikti!“ – kalbėjo jis.

Savaitgalį D. Trumpas nurodė atitraukti maždaug 1 tūkst. JAV karių iš pasienio regiono šiaurės Sirijoje, kad jie neatsidurtų konflikto zonoje.

„Amerikiečių pajėgos gali pakliūti tarp dviejų priešiškų [viena prie kitos] artėjančių kariuomenių, ir tai yra labai netinkama situacija“, – sekmadienį interviu CBS laidai „Face the Nation“ sakė gynybos sekretorius Markas Esperis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Makas

Kam tas trampas dirba? Jis greit viska atiduos putleriui. Ar ten CZV dirba?

Arijas

Kaip uzkniso tie VISI arabai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS