Dėl kruvino išpuolio Osle areštuotas įtariamas islamistų teroristas | kl.lt

DĖL KRUVINO IŠPUOLIO OSLE AREŠTUOTAS ĮTARIAMAS ISLAMISTŲ TERORISTAS

Po dviejų žmonių gyvybes nusinešusio šeštadienio išpuolio Oslo centre norvegų policija areštavo „islamistiniu terorizmu“ įtariamą vyrą.

Šeštadienio naktį šaudant netoli vieno gėjų baro, dar 21 žmogus buvo sužeistas.

Dėl išpuolio buvo atšauktas šeštadienio popietę turėjęs įvykti Oslo „Pride“ paradas, bet tūkstančiai žmonių vis tiek spontaniškai susirinko ir žygiavo Norvegijos sostinės gatvėmis, demonstruodami vienybę, matytą ir per kitas LGBTQ eitynes Europoje.

Įtariamasis, kuris jau buvo žinomas saugumo tarnyboms, areštuotas netrukus po maždaug 1 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku prasidėjusios atakos.

Norvegijos vidaus žvalgybos tarnyba PST, kuri yra atsakinga už kovą su terorizmu, paskelbė, kad laiko išpuolį „islamistinio terorizmo aktu“.

Įtariamasis buvo žinomas dėl daugybės smurto ir grasinimo atvejų, sakė PST vadovas Rogeris Bergas.

PST įtariamąjį stebėjo „nuo 2015 metų, dėl susirūpinimo jo radikalizacija“ bei priklausymu „islamistų ekstremistų tinklui“, spaudos konferencijoje sakė R. Bergas.

Žvalgybos tarnybos su įtariamuoju kalbėjosi praėjusį mėnesį, bet nemanė, kad jis turi „smurtinių ketinimų“, sakė R. Bergas.

Jis pridūrė, jog PST taip pat žinojo, kad įtariamasis turėjo „sunkumų dėl psichikos sveikatos“.

Įtariamojo advokatas Johnas Christianas Eldenas (Johnas Kristianas Eldenas) norvegų naujienų agentūrai NTB sakė manantis, kad jo klientui bus skirtas „teismo stebėjimas“ siekiant nustatyti jo psichikos būklę, kaip paprastai daroma tokiais atvejais.

Įtariamasis kol kas nesutinka atsakinėti į tyrėjų klausimus.

Policija anksčiau pranešė, kad įtariamasis yra 42 metų iraniečių kilmės Norvegijos pilietis.

Norvegų žiniasklaida paskelbė, kad tai Irano kurdų kilmės Zaniaras Matapouras (Zaniaras Matapuras), dar vaikystėje atvykęs į Norvegiją, pats turintis vaikų.

Du žuvę vyrai ėjo šeštą ir septintą dešimtį metų, nurodė policija. Sužeistųjų gyvybei pavojus negresia.

Policija sakė pirmuosius pranešimus apie šaudymą gavusi 1.14 val.  ir nurodė, kad „didvyriškai prisidėjus“ praeiviams įtariamasis buvo areštuotas jau po penkių minučių.

Norvegija gedi išpuolio aukų

Norvegijos premjeras ir karališkosios šeimos nariai sekmadienį dalyvavo išpuolio Oslo barų rajone aukoms skirtose pamaldose sostinės katedroje.

Norvegijos premjeras Jonas Gahras Store (Jonas Gahras Stiorė) sakydamas kalbą per sekmadienio pamaldas teigė, kad „šaudymas nutraukė gėjų paradą, bet nesustabdė kovos ir pastangų kovoti su diskriminacija, prietarais ir neapykanta“.

Jis taip pat kreipėsi į Norvegijos musulmonų bendruomenę.

„Žinau, kaip daugelis jūsų pasijutote paaiškėjus, kad kaltininkas priklausė islamo bendruomenei. Daugelis jūsų patyrėte baimę ir nerimą. Turėtumėte žinoti: mes laikomės drauge, mes esame viena bendruomenė ir mes drauge atsakingi už bendruomenę“, – sakė J. Gahras Store.

Pamaldose taip pat dalyvavo sosto įpėdinio žmona princesė Mette-Marit (Metė-Marit).

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Aciu

Kad naikinat pe de ras tus.

Arijas

Ar musu “vyriausybe” :) jau deportavo 3000 teroristu is salies ar laiko x dienai?

griger

Super kad atsaudo tokius nes negalima tokiems islisti is savo lizdos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS