Ekspertai: Pokrovo pataisos kolonija – Kremliaus ginklas A. Navalnui palaužti | kl.lt

EKSPERTAI: POKROVO PATAISOS KOLONIJA – KREMLIAUS GINKLAS A. NAVALNUI PALAUŽTI

Iki praėjusios savaitės netoli Maskvos esantį provincijos miestelį Pokrovą su sovietinių laikų daugiabučiais ir palaikėmis medinėmis trobomis garsino vienintelis dalykas: skulptūra šokoladui.

Viskas pasikeitė sekmadienį, kai paaiškėjo, kad garsiausias Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas, kurį pernai bandyta nunuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ ir kuris praėjusį mėnesį buvo pasiųstas už grotų, atliks jam skirtą bausmę liūdnai pagarsėjusioje Pokrovo pataisos kolonijoje.

Pataisos kolonija Nr. 2, kurią juosia gofruoto metalo lakštų tvora su spygliuota viela jos viršuje, yra šalia Pokrovo miestelio, už maždaug 100 km į rytus nuo Maskvos. Ši kolonija ateinančius pustrečių metų bus kovos su korupcija aktyvisto namai.

Tokia yra jos paskirtis – arba asmuo palaužiamas psichologiškai, arba išvyksta iš Rusijos iškart, kai baigia atlikti bausmę.

Praėjusį mėnesį teismo paskelbta nutartis įkalinti 44 metų A. Navalną už tai, kad jis pažeidė 2014-aisiais byloje dėl sukčiavimo ir lėšų pasisavinimo jam skirtos lygtinės bausmės sąlygas, išprovokavo Rusijos pilietinės visuomenės ir Vakarų šalių pasipiktinimą, o Europos Sąjunga (ES) sutarė dėl naujų sankcijų Maskvai.

Tačiau Pokrovo gyventojai nelinkę užjausti A. Navalno.

„Mums nesvarbu, kokiame jis kalėjime, – sakė 56 metų pensininkė Jadviga Krylova. – Svarbiausia, kad jis kalėjime.“

„Sakoma, kad tai viena griežčiausių kolonijų Rusijoje, – naujienų agentūrai AFP sakė verslininku prisistatęs Denisas, nenurodęs savo pavardės. – Galbūt dėl to jis čia ir perkeltas.“

Ilgos darbo valandos, sunkios sąlygos

Šalia kolonijos įsikūrusi maisto perdirbimo gamykla, valdoma bendrovės „Mondelez International“, kuri 2009-aisiais, minint 15-ąsias įmonės veiklos metines, padovanojo miesteliui bronzinę skulptūrą, vaizduojančią fėją, rankose laikančią šokoladą.

Pokrovas įsikūręs tarp Maskvos ir Vladimiro – buvusio Rusios politinio ir kultūrinio centro su Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) saugomais puošniais soborais, pritraukiančiais minias turistų.

Sovietiniais laikais šis regionas žymėjo vadinamąją 101 km už Maskvos ribą – už jos buvo tremiami daugelis kultūros elito atstovų.

Naujieji A. Navalno namai priklauso didžiuliam 684 kolonijų tinklui – sistemai, sukurtai Sovietų Sąjungos vadovo Josifo Stalino ir primenančiai jo priverčiamųjų darbų stovyklų – gulago – sistemą. Šiuo metu šiose kolonijose kali apie 393 tūkst. kalinių.

Kaliniai turi sunkiai dirbti už menką atlyginimą, kuris praktiškai visas atitenka sistemai kalinių išlaikymo išlaidoms padengti.

Rusijos žmogaus teisių aktyvistai dažnai kritikuoja sistemą dėl pernelyg ilgų kalinių darbo valandų ir sunkių sąlygų.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ redaktorius Maksimas Trudoliubovas sako, kad Rusijos pataisos kolonijų sistema yra instrumentas, kurį Kremlius naudoja oponentų dvasiai palaužti ir kritikams marginalizuoti.

„Tokia yra jos paskirtis – arba asmuo palaužiamas psichologiškai, arba išvyksta iš Rusijos iškart, kai baigia atlikti bausmę“, – sakė M. Trudoliubovas naujienų agentūrai AFP.

„Bet kokiu atveju, politinis oponentas pašalinamas iš aikštelės“, – pridūrė jis.

2013 metais sistema buvo atsidūrusi dėmesio centre, kai įkalinta protesto grupės „Pussy Riot“ narė Nadežda Tolokonikova paskelbė planuojanti pradėti bado streiką savo kolonijoje, protestuodama prieš „vergišką darbą“.

„Priekabiavimas ir žeminimas“

„Tavo rankos subadytos adata ir subraižytos, ant tavo darbo stalo pritiškę kraujo, bet tu vis tiek turi toliau siūti“, – pasakojo N. Tolokonikova apie savo pataisos koloniją į pietryčius nuo Maskvos esančioje Mordovijoje.

Rusijos federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktorius Aleksandras Kalašnikovas praėjusią savaitę valstybinei naujienų agentūrai TASS sakė, kad jokios grėsmės A. Navalnui nėra. Anot jo, A. Navalnas dirbs virėju, bibliotekininku arba siūs kaukes.

Vos pasirodė žinia apie jo perkėlimą, buvę šios kolonijos kaliniai pasidalijo prisiminimais apie ten praleistą laiką, apibūdindami ją kaip vieną iš liūdniausiai pagarsėjusių šalies pataisos įstaigų.

Vienas jų, nacionalistinių pažiūrų politikas Dmitrijus Demuškinas, Pokrovo kolonijoje kalėjęs dvejus metus, televizijai „Dožd“ sakė, kad kolonijos administracija stengiasi „psichologiškai palaužti žmones“.

Konstantinas Kotovas, beveik dvejus metus kalėjęs šioje kolonijoje už protestų taisyklių pažeidimus, naujienų agentūrai AFP sakė, kad administracija kontroliuoja kiekvieną kalinių žingsnį.

Anot jo, kaliniai beveik neturi laisvo laiko ir yra visiškai atkirsti nuo išorės pasaulio, administracijai siekiant „spausti žmones ir užtikrinti jų paklusnumą“.

„Ši kolonija laikoma pavyzdine, ir tai pasiekiama su žmonėmis elgiantis ne kaip su žmonėmis“, – kalbėjo jis.

A. Navalną pasiuntus už grotų, Rusijos opozicija liko be pagrindinio savo balso.

Kai kas kelia klausimą, ar po pustrečių metų nelaisvės šioje įstaigoje jis bus pasiruošęs tęsti kovą.

„Bus priekabiavimo ir žeminimo“, – sakė Marina Litvinovič iš Maskvos visuomeninės stebėjimo komisijos, stebinčios sąlygas kalėjimuose.

„Sistemos tikslas – jį palaužti“, – pridūrė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Gavo ką nusipelnė. Kalėjimas- tai ne kurortas ar gyvenimas už užsienio pinigus.

siuolaikynis

cirkas ne daugiau dar gyvas bet prifarsiruotas kaip desra isrukymui?...

Čiubaka

Arbeit macht frei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS