Generaliniam prokurorui ir teisėjams – nauji kaltinimai dėl sprogimo Beiruto uoste | kl.lt

GENERALINIAM PROKURORUI IR TEISĖJAMS – NAUJI KALTINIMAI DĖL SPROGIMO BEIRUTO UOSTE

Libano teisėjas, atliekantis tyrimą dėl 2020-ųjų rugpjūtį įvykusio sprogimo Beiruto uoste, pateikė kaltinimus generaliniam prokurorui Ghassanui Oueidatui (Gasanui Veidatui) ir trims teisėjams – tai pirmas toks atvejis šalies istorijoje, antradienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas teismo pareigūnas.

Teisėjas Tarekas Bitaras pirmadienį nusprendė atnaujinti tyrimą dėl 2020-aisiais įvykusio pražūtingo sprogimo, nepaisant stipraus politinio spaudimo, dėl kurio jis buvo sustabdytas daugiau nei metams.

Tačiau Libano prokuratūra kaltinimus aukščiausiems teismų pareigūnams antradienį atmetė.

Ji taip pat pranešė teisėjui T. Bitarui, kad jis dar negali grįžti į darbą po to, kai pirmadienį atnaujino ilgai sustabdytą tyrimą ir pirmą kartą Libano istorijoje pareiškė kaltinimus aukščiausiems pareigūnams, įskaitant prokurorą.

Vienas didžiausių per visą istoriją nebranduolinių sprogimų 2020 metų rugpjūčio 4-ąją sugriovė beveik visą Beiruto uostą ir aplinkinius rajonus, pražudydamas daugiau kaip 215 žmonių. Dar daugiau kaip 6,5 tūkst. žmonių buvo sužeisti.

Sprogimą sukėlė gaisras sandėlyje, kur daug metų nerūpestingai buvo laikomas didžiulis pramoninio chemikalo amonio nitrato kiekis.

Kaip sakė minėtas teismų pareigūnas, Gh. Oueidatas 2019 metais prižiūrėjo saugumo tarnybų tyrimą dėl įtrūkių sandėlyje, kur laikytas tas amonio nitratas.

Žuvusiųjų giminaičiai nuo pat tragedijos kiekvieną mėnesį rengia jos paminėjimus ir siekia teisingumo bei atskaitomybės.

Daug šeimų sieja savo viltis su T. Bitaru, bet jam teko susidurti su teisiniais iššūkiais, vėlavimu ir įtakingo šiitų judėjimo „Hizbollah“ bei jo sąjungininkų, kaltinančių teisėją politiniu šališkumu, pasipriešinimu.

Irano remiamas „Hizbollah“ ir jo sąjungininkai „Amal“ 2021-ųjų spalį ragino dalyvauti demonstracijose ir reikalauti T. Bitaro atleidimo. Tuomet per mitingą Beirute kilo susišaudymas, žuvo septyni žmonės.

Libane valstybės institucijos nenori bendradarbiauti su vidaus tyrimu, pradėtu po sprogimo tą patį mėnesį.

2021 metų vasarį tyrimui vadovavęs T. Bitaro pirmtakas buvo nušalintas, kai apkaltino aukšto rango politikus.

Vidaus reikalų ministerija taip pat neįvykdė T. Bitaro išduotų arešto orderių, dar labiau pakenkdama jo pastangoms dėl atskaitomybės.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha

Jau ir prokurorai su teisėjais rengia sprogimus ? Neblogai ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS