Graikiją pasiekė reta hibridinė audra | kl.lt

GRAIKIJĄ PASIEKĖ RETA HIBRIDINĖ AUDRA

Vakarų Graikiją penktadienį užklupo reta į uraganą panaši audra, sutrikdžiusi susisiekimą bei elektros tiekimą ir sukėlusi potvynių keliose Jonijos jūros salose.

„Susidūrėme su rūsčiomis oro sąlygoms – vėju ir labai smarkiomis liūtimis“, – žurnalistams sakė civilinės saugos viceministras Nikas Hardalijas.

Graikijos civilinės saugos agentūros duomenimis, Viduržemio ciklonas „Ianos“ – neįprastas reiškinys, taip pat vadinamas hibridine audra – atnešė vėjų, kurių greitis siekia 117 km per valandą.

Penktadienį šalies pakrantės sargyba informavo, kad laivą, kaip manoma, plukdantį 55 migrantus, ištiko pavojus prie Peloponeso vakarinės dalies, pučiant štorminiam vėjui.

„Šiuo metu negalime išsiųsti į pagalbą laivo“, – naujienų agentūrai AFP sakė pakrančių sargybos atstovė. Anot sargybos, padėti buvo paprašyta kitų netoliese esančių laivų.

„Visur krenta medžiai“, – valstybinei televizijai ERT pasakojo Jonijos salų gubernatorė Rodi Kraca.

Tuo metu N. Hardalijas pareiškė, jog kol kas negauta jokių pranešimų apie sužeistuosius. Anot ministro, sinoptikai prognozuoja, kad ciklonas vėliau penktadienį pasislinks į pietus.

Pasak jo, Kefalonijos, Itakės ir Zakinto salose nutrūko elektros energijos tiekimas, o susisiekimas tam tikrais vietos keliais yra sutrikdytas.

Be to, buvo pranešta apie ne tokius rimtus sutrikimus Korfu ir Laukadės salose.

Vėliau penktadienį lygiagretus atmosferos frontas atneš kelias audras į Graikijos centrinę dalį, pažymėjo N. Hardalijas.

Į Jonijos salas skridusiems dviem oro linijų „Ryanair“ lėktuvams dėl nepalankių oro sąlygų anksčiau nepavyko nusileisti vietos oro uoste, todėl jie buvo nukreipti į Atėnus.

Taip pat buvo įšaldytas susisiekimas vietos keltais.

Prognozuojama, kad nusiaubusi Jonijos salas ir kai kuriuos vakarinės Graikijos žemyninės dalies rajonus audra pradės slinkti virš Peloponeso pusiasalio.

Panaši hibridinė audra Graikiją talžė ir 2018 metų rugsėjį. Tąsyk Evijos saloje žuvo du žmonės.

2017 metais šalį užklupo viena didžiausių gaivalinių nelaimių jos istorijoje: tuomet staigūs potvyniai vakariau Atėnų pražudė daugiau nei 20 žmonių.

Gairės: Graikija, audra, uraganas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS