Graikijoje draudimo dėl viruso nepaisę protestuotojai susirėmė su policija | kl.lt

GRAIKIJOJE DRAUDIMO DĖL VIRUSO NEPAISĘ PROTESTUOTOJAI SUSIRĖMĖ SU POLICIJA

Graikijos policija ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir vandens patranka antradienį vaikė demonstraciją Atėnuose, surengtą 1973 metų studentų sukilimui prieš karinę chuntą paminėti.

Demonstracija dėl pandemijos buvo uždrausta.

Lapkričio 17-oji yra svarbi diena daugeliui graikų, primenanti įvykius, per kuriuos dėl policijos ir armijos veiksmų žuvo 24 žmonės, tarp jų daug Atėnų technikos universiteto studentų.

Tie įvykiai, daugelio nuomone, išklibino chuntos pozicijas ir paspartino demokratijos atkūrimą.

Pernai metinių renginiuose didžiuosiuose miestuose iš viso dalyvavo per 30 tūkst. žmonių, tačiau šiemet premjero Kiriako Micotakio (Kyriakos Mitsotakis) konservatorių vyriausybė uždraudė viešas demonstracijas, nes šalyje sparčiai daugėja užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų.

Šiemet „prioritetas yra visuomenės sveikatos apsauga ir solidarumas su kitais piliečiais, ypač ekonominės krizės spaudžiamu jaunimu“, antradienį sakė K. Micotakis.

Pasak policijos, draudimo nepaisė maždaug 1,5 tūkst. žmonių – komunistų partijos KKE ir nedidelės kairiojo sparno partijos „Antarsya“ šalininkų.

Buvo dislokuotos didelės riaušių policijos pajėgos.

Naujienų agentūros AFP fotografas matė, kad dauguma demonstrantų buvo su kaukėmis.

Vienas komunistų parlamentaras buvo sužeistas, maždaug 100 demonstrantų areštuoti, nurodė policija.

KKE generalinis sekretorius Dimitris Kucubas (Dimitris Koutsoubas) sakė, kad pareigūnai „užpuolė“ parlamentarą.

Pagrindinės opozicinės partijos „Syriza“ atstovas Aleksis Charicis (Alexis Charitsis) taip pat sakė, kad „policija užpuolė ir išprovokavo taikią demonstraciją“. Jis paragino „paleisti visus areštuotus žmones“.

Paprastai lapkričio 17-ąją per Atėjus žygiuoja dešimtys tūkstančių demonstrantų, daugiausia atstovaujančių kairiajam sparnui. Jie eina prie JAV, kurios Šaltojo karo metais rėmė Graikijos karinę diktatūrą, ambasados.

Šiemetinis draudimas piktino komunistų KKE, buvusio premjero Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) kairiojo sparno „Syriza“ ir buvusio finansų ministro Janio Varufakio (Yanis Varoufakis) judėjimą MeRA25.

Visos trys partijos atmetė vyriausybės raginimą paprasčiausiai susirinkti prie represijoms prieš studentų judėjimą paminėti skirto paminklo.

Policija pasirodė iš anksto ir ėmė saugoti visuomeninius pastatus. Maždaug 200 demonstrantų, susirinkusių netoli JAV ambasados, greit išsiskirstė, sakė šaltinis policijoje.

Vakare Atėnų centre vėl buvo ramu, vis dar patruliavo policija, 12 metropoliteno stočių tebebuvo uždarytos.

Padėjusi vainiką prie paminklo sukilimui prezidentė Katerina Sakelaropulu (Katerina Sakellaropoulou) anksti antradienį pasakė graikams, kad „demokratija yra laisvės, bet taip pat ir atsakomybės režimas“.

„Savo individualumo peržengimas dėl bendrojo gėrio, visuomenės sveikatos ir solidarumo – viskas yra mūsų kova“, – sakė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS