Indijoje po dujų nuotėkio chemijos įmonėje žuvo mažiausiai 11 žmonių | kl.lt

INDIJOJE PO DUJŲ NUOTĖKIO CHEMIJOS ĮMONĖJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 11 ŽMONIŲ

Mažiausiai 11 žmonių žuvo, o dar šimtai atsidūrė ligoninėje po dujų nuotėkio chemijos gamykloje rytinėje Indijos pakrantėje, ketvirtadienį pranešė tarnybos.

Būgštavimai, kad Višakhapatname – pramoniniame Andhra Pradešo valstijos uostamiestyje – per incidentą žuvusių žmonių skaičius gali išaugti, pasitvirtina.

Dujos prieš aušrą nutekėjo iš talpyklų „LG Polymers India“ komplekse. Gamyklos veikla buvo sustabdyta, o jos rezervuarai buvo palikti be priežiūros dėl Indijoje kovo pabaigoje įvesto karantino koronaviruso plitimui stabdyti.

„LG Polymers India“ patronuoja Pietų Korėjoje įsikūrusi chemijos kompanija „LG Chem“.

Indijos televizijos parodė žmones, tarp jų moteris ir vaikus, ankstų rytą gulinčius Višakhapatnamo gatvėse.

„Kilo didelė sumaištis ir panika. Žmonės negalėjo kvėpuoti, jie gaudė orą. Tie, kurie bandė bėgti, smukdavo pakeliui – vaikai, moterys, visi...“ – žurnalistams sakė vietos gyventojas 24 metų Kumaras Reddy (Kumaras Redis).

Vietos policijos komisaras RK Meena (RK Mena) pranešė, kad iki ketvirtadienio popietės buvo patvirtinta 11 žmonių mirtis.

Rajono ligoninių koordinatorius B. K. Naikas sakė, kad iš pradžių į skirtingas ligonines buvo nusiųsta mažiausiai tūkstantis nukentėjusiųjų.

„Tai katastrofa“, – naujienų agentūrai AFP sakė B. K. Naikas.

Vis dėlto dieną šimtai žmonių iš ligoninių buvo išleisti, o B. K. Naikas sakė, kad po pietų ligoninėse dar gydoma maždaug 600 pacientų, bet nė vieno iš jų būklė nėra kritinė.

Naujienų agentūros AFP nuotraukose, ketvirtadienį ryte padarytose Karaliaus Jurgio ligoninėje Višakhapatname, matyti po du ar tris pacientus kiekvienoje lovoje. Tarp pacientų buvo daug vaikų ir daug žmonių be sąmonės. Kai kurie pacientai buvo pusnuogiai.

Maldos

Incidentas Višakhapatname priminė 1984 metų gruodį Indijoje įvykusią vieną didžiausių pramoninių nelaimių per visą istoriją, kai nutekėjo dujos iš pesticidų gamyklos centriniame Bhopalo mieste.

Maždaug 3,5 tūkst. žmonių, daugiausia lūšnose aplink „Union Carbide“ gamyklą, mirė per kelias dienas po nuotėkio, o dar tūkstančiai – per kelerius metus. Šios nelaimės padarinius žmonės jaučia iki šiol.

„Meldžiuosi už visų saugumą ir gerovę Višakhapatname“, – tviteryje parašė Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis).

Gamykla, kurioje įvyko nuotėkis, yra Višakhapatnamo pakraštyje. Mieste ir aplink jį gyvena maždaug 5 mln. žmonių.

„LG Chem“ ketvirtadienį priešpiet Pietų Korėjoje paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad dujos jau nebepatenka į aplinką.

Gamyklos darbas buvo sustabdytas dėl karantino, sakė Višakhapatnamo policijos komisaro pavaduotoja Swaroop Rani (Svarūp Rani).

„[Dujos] ten buvo paliktos įvedus karantiną. Tai nulėmė cheminę reakciją, talpyklose ėmė kilti temperatūra ir dėl to nutekėjo dujos“, – AFP sakė S. Rani.

„Skambučio iš vietos kaimų gyventojų sulaukėme šiandien maždaug 3 val. 30 min. ryto. Jie sakė, kad ore yra kažkokių dujų“, – sakė ji.

„Iškart ten nuvykome. Ore buvo galima jausti dujas, nė vienas iš mūsų negalėjome išbūti ten ilgiau nei kelias minutes. Pasirengę gelbėtojai pradėjo dirbti maždaug nuo 4 valandos“, – nurodė pareigūnė.

„LG Chem“ atstovas Seule patvirtino, kad polistirolo produktus gaminanti gamykla nedirbo dėl karantino, bet sakė, kad joje buvo prižiūrinčių darbuotojų.

Bėrimai, akių perštėjimas

Kaip pranešė laikraštis „The Times of India“, tarp mirusiųjų yra aštuonerių metų mergaitė, o apsinuodijo 5 tūkst. žmonių.

Incidentas sukėlė vietos gyventojų paniką 3 km spinduliu aplink gamyklą, daug žmonių be sąmonės gulėjo keliuose, rašė laikraštis. Kitiems žmonėms buvo sunku kvėpuoti, jie skundėsi kūno bėrimu ir akių perštėjimu.

Pareigūnai patarė žmonėms vilkėti drėgnus drabužius ir nešioti kaukes, nevalgyti maisto, kuris buvo neuždengtas.

Tviteryje pareigūnai taip pat patarė valgyti bananų ir gerti pieno, kad būtų „neutralizuotas dujų poveikis“.

Pasak Mokslo ir aplinkosaugos centro (SCE), nutekėjusios dujos yra stirenas. Jis gali būti kancerogeninis ir susimaišęs su ore esančiu deguonimi tampa gyvybei pavojingu stireno dvideginiu.

Remiantis SCE, nuotekis kilo dėl netinkamos dujų laikymo temperatūros, dėl kurios susidaręs per didelis spaudimas išmušė vožtuvus.

Be to rezervuaras buvo „senas ir tinkamai neprižiūrimas“, gamykloje nebuvo specialių dujų nuotėkio detektorių, sakoma pranešime.

Šis incidentas parodė, kad „yra tiksinčių bombų“, laukiančių, kol pasibaigs karantinas ir pramonės įmonės atnaujins savo veiklą, priduriama jame.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS