Indonezijoje vėl išsiveržė ugnikalnis | kl.lt

INDONEZIJOJE VĖL IŠSIVERŽĖ UGNIKALNIS

Ketvirtadienį vėl išsiveržė Anak Krakatau ugnikalnis, esantis Indonezijos Sumatros ir Javos salas skiriančiame Sundos sąsiauryje. Tai pranešė naujienų portalas „Detik“, remdamasis iš stebėjimo punkto gautais duomenimis.

Preliminariais vertinimais, pelenų stulpas buvo 2 kilometrų aukščio. Valdžia rekomendavo vietos gyventojams ir turistams laikytis ne mažesnio kaip 5 kilometrų atstumo iki ugnikalnio.

Anksčiau buvo pranešta, kad dėl dalinio Anak Krakatau vulkaninių uolienų nuslinkimo į jūrą, kuris prilygo 5,3 balo žemės drebėjimui, galėjo kilti cunamis, užgriuvęs Sumatros ir Javos krantus gruodžio 22 d. Galingos Sundos sąsiaurio bangos sustiprino niokojamą cunamio poveikį. Naujausiais duomenimis, žuvusiųjų skaičius viršijo 430 žmonių, beveik 7,2 tūkstančio buvo sužeisti. Savo namus turėjo palikti apie 40 tūkstančių žmonių.

Didžiausias pasaulyje Indonezijos salynas, kurį sudaro 18 tūkstančių salų, yra vadinamajame Ramiojo vandenyno Ugnies žiede, todėl tektoninių kataklizmų čia būna vidutiniškai 5-6 kartus per dieną. Indonezijoje šiuo metu yra 127 aktyvūs ugnikalniai. Anak Krakatau yra vienas aktyviausių pasaulyje, jis nubudo liepos mėnesį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS