Įtampa Graikijoje: dėl naujausios pensijų reformos vyksta streikai ir protestai | kl.lt

ĮTAMPA GRAIKIJOJE: DĖL NAUJAUSIOS PENSIJŲ REFORMOS VYKSTA STREIKAI IR PROTESTAI

Graikijoje antradienį vyksta streikai ir protestai prieš naują pensijų reformą – jau trečią per dešimt metų, kuria žmonės skatinami dirbti ilgiau.

Atėnuose didelė viešojo transporto dalis sustos 24 valandoms: sutriko susisiekimas viešuoju transportu, tarpmiestiniais traukiniais ir keltais.

Sostinėje prieš reformą protestavo apie 10 tūkst. žmonių.

Protestuodami prieš reformą streikavo valstybės tarnautojai, o žurnalistai surengs trijų valandų streiką.

„Šis įstatymas praktiškai yra (taupymo) įstatymų, priimtų 2010–2019 metais, tęsinys“, – tvirtino valstybės tarnautojų sąjungos ADEDY atstovai.

Profesinės sąjungos protestus organizuoja ir Salonikuose bei kituose didžiuosiuose miestuose.

Naujoji konservatorių vyriausybė sako, kad įvykdžius šią reformą, dėl kurios turi būti balsuojama penktadienį, problemų kamuojama Graikijos pensijų sistema bus gyvybinga iki 2070 metų.

Darbo ministerija sako, kad reforma apims pensijų didinimą ir sankcijų vis dar dirbantiems pensininkams mažinimą.

Kelios vyriausybės iš eilės bandė pertvarkyti pensijų sistemą, kurios ankstesnės dosnios išmokos laikomos viena iš dešimtmetį trunkančios Graikijos skolų krizės priežasčių.

„Vyriausybė, kaip ir (jos pirmtakės), brangiai sumokės už tolesnį socialinio draudimo ardymą. Graikijos žmonės (to) nepamirš“, – kalbėjo Komunistų partijos generalinis sekretorius Dimitris Kucumbas (Dimitris Koutsoumbas).

Profesinių sąjungų pasipiktinimą taip pat kursto kitas vyriausybės įstatymo projektas, kuriuo siūloma sugriežtinti gatvių protestų reglamentavimą.

Chroniškas išlaidavimas ir netikslūs duomenys apie biudžeto deficitą 2010 metais vos nesukėlė Graikijos bankroto ir privertė paimti tris finansinės pagalbos paketus iš Europos Sąjungos ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

Mainais į milijardus eurų pagalbos lėšų Graikijai teko vykdyti nepopuliarias taupymo reformas ir mažinti pensijas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS