Izraelis stoja į naują mūšį su COVID-19 | kl.lt

IZRAELIS STOJA Į NAUJĄ MŪŠĮ SU COVID-19

Aukštųjų technologijų milžinu dažnai vadinamas Izraelis pavasarį, per patį pandemijos įkarštį, laikytas kovos su koronavirusu pavyzdžiu. Tačiau staiga padėtis ėmė radikaliai keistis. Kasdien užfiksuojama apie 1,5 tūkst. naujų atvejų – daugiau nei per visą gegužę. Kas atsitiko ir kokių klaidų geriau nekartoti kitoms šalims?

Skubėjo atsipalaiduoti

"Grįžkite į normalų gyvenimo ritmą, eikite išgerti kavos, alaus", – turbūt nebuvo nė vieno Izraelio gyventojo, kuris nesidžiaugė šiais drąsinančiais premjero Benjamino Netanyahu žodžiais.

Vieni pirmųjų už Kinijos ribų, dar pirmosiomis kovo dienomis, įvedę bene griežčiausią karantiną, jau balandžio pabaigoje izraeliečiai vėl pradėjo džiaugtis, kad gali pajudėti toliau nei 100 m nuo namų. Faktai, kad paplūdimio viešbučiai vėl naudojami pagal paskirtį, o ne karantinavimui, kad vidaus žvalgyba vėl gali rūpintis vidaus saugumu, o ne sekioti infekuotuosius, bylojo gyvenimą grįžtant į įprastas vėžes.

Didžioji dalis užsikrėtusiųjų buvo susekti ne pasitelkus programėles ar agentus, bet slaugytojas, kurios telefonu apklausė infekuotuosius ir aiškinosi su jais bendravusius asmenis.

Nors rekomendacijų dėvėti kaukes ir laikytis socialinio atstumo niekas ir nebuvo atšaukęs, žmonės pasijuto tarsi būtų atgavę visišką laisvę. Nors viešumoje ir turėjo kaukes, jas dažniausiai palikdavo nusmaukę ant smakro. Kavinėse ir restoranuose padavėjai vis dar tikrindavo svečių temperatūrą, tačiau sodindavo juos prie perpildytų stalų. Šylant orams paplūdimyje niekas nebesistengė laikytis rekomenduojamo bent 2 m atstumo. Kad padėtis staiga pasikeis, nebuvo jokių ženklų.

Židiniai – mokyklose

Jau pirmosiomis liepos dienomis infekuotųjų skaičius sparčiai išaugo – iki 34 tūkst., daugiau kaip po tūkstantį kasdien. Mirusiųjų nuo pandemijos pradžios jau 346.

Dėl galimo kontakto su užsikrėtusiu asmeniu atsargumo sumetimais izoliavosi gynybos ministras Benny Gantzas, o šalies piliečiai išgyvena déjà vu: barai, klubai, baseinai ir sporto salės vėl uždaromi. Maksimalus lankytojų skaičius restoranuose – 20 žmonių, maldos namuose – ne daugiau kaip devyniolika tikinčiųjų. Autobusai gali vežti ne daugiau kaip 20 keleivių.

Vyriausybei priėmus nepaprastosios padėties įstatymą, skubių kontrolės priemonių galima imtis ir be parlamento pritarimo. Teigiama, kad B.Netanyahu ministrų kabineto posėdyje perspėjo ministrus, jog šalis atsidūrė tik per žingsnį nuo visuotinio karantino. "Vyriausybė prarado pandemijos kontrolę", – užsienio žiniasklaida cituoja Elį Waxmaną, vyriausiąjį vyriausybės patarėją, pirmininkaujantį mokslininkų komitetui, parengusiam kovos su pandemija strategiją.

Kodėl užsikrėtusiųjų virusu vėl grėsmingai daugėja, ir ko iš Izraelio klaidų gali pasimokyti kitos šalys? E.Waxmano teigimu, esama dviejų priežasčių. Pirmoji – karantino apribojimai buvo atšaukti pernelyg greitai.

Vyriausybė pasidavė visuomenės spaudimui, o vėl atvertos mokyklos tapo daugelio naujų infekcijų šaltiniais. Gegužės pradžioje mokiniams buvo leista mokytis mažomis grupėmis, po dviejų savaičių sugrįžta klasėmis. Šalį užliejus karščio bangai, sveikatos apsaugos ministras laikinai sustabdė reikalavimą dėvėti kaukes. Rezultatas: vienoje Jeruzalės gimnazijoje 130 mokinių ir mokytojų COVID-19 testai buvo teigiami. Šimtai mokyklų vėl turėjo būti uždaryti. Deja, viruso tai nesustabdė.

Technologijos nepasiteisino

Sveikatos apsaugos ministerija skėsčioja rankomis: įvertinus apie 20 tūkst. infekuotųjų, kur užsikrėtė daugiau nei pusė, nėra aišku. Likusiais atvejais užkratu pasidalijo šeimos nariai ar svečiai.

"Mums nepavyko nutraukti infekcijos grandinės", – sako E.Waxmanas ir įvardija antrąją naujojo protrūkio priežastį: vyriausybė neturi veiksmingos sistemos, leidžiančios greitai nustatyti ir izoliuoti su sergančiuoju kontaktavusius asmenis.

Sveikatos priežiūros institucijos ragino gyventojus naudotis specialia programėle, kuri leistų stebėti žmonių judėjimą ir pranešti apie per pastarąsias keturiolika dienų galėjusią įvykti akistatą su infekuotu asmeniu. Tačiau programėlę parsisiuntė toli gražu ne visi žmonės, o ir pati ji veikiausiai dar nėra tobula.

Vidaus saugumo tarnybai "Shin Bet" buvo duotas leidimas sekti sergančiųjų judėjimą, aptikti kontaktavusius asmenis ir taip padėti jiems karantinuotis, tačiau, kaip vėliau nustatė Izraelio technologijos institutas, tarnyba klydo 12 proc. atveju ir galėjo identifikuoti mažiau nei tris atvejus iš dešimties. Tad daugybė žmonių SMS žinute gavo nurodymus karantinuotis, nors net teoriškai neturėjo galimybės susidurti su infekuotu asmeniu.

Apie tai, kad teroristų sekimo technologijos netinka masiniam naudojimui, šiandien kalba ir pats slaptosios tarnybos viršininkas Nadavas Argamanas, tačiau teisė sekti infekuotuosius institucijai vėl suteikta.

Tiesa, didžioji dalis užsikrėtusiųjų buvo susekti ne pasitelkus programėles ar agentus, bet slaugytojas, kurios telefonu apklausė infekuotuosius ir aiškinosi su jais bendravusius asmenis. Deja, visoje šalyje šiam darbui buvo pasitelkta vos 27 žmonės. Todėl nieko nestebina epidemiologijos profesoriaus, buvusio Sveikatos apsaugos ministerijos generalinio direktoriaus Gabi Barbašo žodžiai: "Turiu keletą draugų, kurių testas buvo teigiamas. Tačiau niekas jiems nepaskambino ir nesiteiravo apie žmones, su kuriais jie bendravo."

Užsidaryti ar rizikuoti?

Vien technologijų nepakanka, sako G.Barbašas. Turįs būti atsakingas asmuo, pas kurį būtų sutelkta visa informacija, kuris koordinuotų tarnybų veiklą, priimtų sprendimus ir užtikrintų, kad jie būtų įgyvendinti. "Valdyti šią epidemiją yra sudėtinga užduotis, kurios Sveikatos ministerija neatlieka", – sako G.Barbašas, antrinantis kitų ekspertų nuomonei, kad armija būtų labiau tinkama koordinuoti krizės valdymą. Tik vyriausybė, pirmiausia premjeras, su tuo nesutinka. Anot kritikų, B.Netanyahu nenorėjo suteikti tokios progos gynybos ministrui – iš pradžių jo konkurentui Naftali Bennettui, dabar – jo nemėgstamam koalicijos partneriui B.Gantzui.

Srovės: oponentai kritikuoja B.Netanyahu, kad šis dėl asmeninių ambicijų nenori patikėti krizės valdymo kariuomenei.

Išeities iš situacijos ieškanti Sveikatos apsaugos ministerija bando prie telefonų sodinti studentus ir paprasčiausiu būdu aiškintis infekcijos plitimo maršrutus. Jei infekcijos kreivė nesiliaus kilusi, sveikatos sistemai gresia žlugimas, įspėja vyriausybės patarėjas E.Waxmanas, o šalyje teks paskelbti visuotinį karantiną.

Žinoma, ši priemonė sustabdytų ne tik koronavirusą, bet ir šalies ekonomiką. Jau dabar daugiau kaip 20 proc. piliečių yra bedarbiai. Ties bankroto slenksčiu atsidūrė nacionalinė oro linijų bendrovė "El Al". Tokio pat likimo baiminasi daugybė verslininkų, restoranų ir kavinių savininkų.

GALERIJA

  • Izraelis stoja į naują mūšį su COVID-19
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Čia jiems dievo bausmė už Palestinos okupaciją.

Kopūstas.

Vajezau, kad tik kuo greičiau pas Žydus baigtūsi tas virusas, Žydai labai geri žmonės, jie nenusipelnė tokių bėdų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS