J. Bidenas ragina Niujorko gubernatorių trauktis dėl kaltinimų lytiniu priekabiavimu | kl.lt

J. BIDENAS RAGINA NIUJORKO GUBERNATORIŲ TRAUKTIS DĖL KALTINIMŲ LYTINIU PRIEKABIAVIMU

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį paragino Niujorko gubernatorių Andrew Cuomo (Endrių Kuomą) atsistatydinti, nepriklausomam tyrimui padarius išvadą, kad jis lytiškai priekabiavo prie kelių moterų.

Tuo metu A. Cuomo darkart paneigė nederamai elgęsis ir nurodė, kad nesitrauks iš pareigų, Niujorko valstijos generalinės prokurorės užsakymu atliktam tyrimui paskelbus išvadą, kad jis lytiškai priekabiavo prie 11 moterų.

Tačiau jo pozicija vėlų antradienį atrodė vis menkiau apginama, J. Bidenui ir Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) išreiškus nuomonę, kad trečią kadenciją dirbantis gubernatorius turėtų pasitraukti, o valstijos įstatymų leidėjams iš demokratų daugumos pareiškus, kad gubernatorius prarado jų pasitikėjimą.

„Manau, kad jis turėtų atsistatydinti“, – žurnalistams per spaudos konferenciją Vašingtone sakė prezidentas.

Nepriklausomo tyrimo ataskaitoje išsamiai aprašyti 11 moterų kaltinimai, demonstruojantys „didelį nerimą keliantį, tačiau aiškų“ vaizdą apie A. Cuomo ir jo aukšto rango darbuotojų piktnaudžiavimo modelį, sakė valstijos generalinė prokurorė Letitia James (Letiša Džeims), paskelbusi išvadas.

Neaišku, ar gubernatorius bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, nes L. James pabrėžė, kad minėtas tyrimas buvo „civilinio pobūdžio“, tačiau JAV žiniasklaida pranešė, kad apygardos prokuratūra valstijos sostinėje Olbanyje pradėjo tyrimą.

Penkis mėnesius trukusiame tyrime „prieita prie išvados, kad gubernatorius Andrew Cuomo lytiškai priekabiavo prie kelių moterų ir taip pažeidė federalinius ir valstijos teisės aktus“, per spaudos konferenciją sakė L. James.

Ji sakė, kad A. Cuomo „nepageidaujamai ir be sutikimo lietė ir pateikė daug dviprasmiškų seksualinio pobūdžio komentarų, sukūrusių priešišką darbo aplinką moterims“.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad A. Cuomo ir jo vyresniųjų pareigūnų komanda ėmėsi atsakomųjų veiksmų prieš bent vieną buvusią darbuotoją, kuri paskelbė savo istoriją, pridūrė Niujorko valstijos generalinė prokurorė.

Niujorko gubernatorius kategoriškai paneigė jam metamus kaltinimus.

„Niekuomet nieko nederamai neliečiau ir prie nieko nepriekabiavau“, – pareiškė A. Cuomo iš anksto įrašytame kreipimesi, kuris buvo parodytas per televiziją.

„Man 63 metai. Visą savo suaugusiojo gyvenimą gyvenau viešumoje. Aš tiesiog ne toks. Ir toks niekada nebuvau“, – teigė jis.

A. Cuomo taip pat sakė nesvarstantis galimybės trauktis iš savo posto.

„Galiausiai man svarbiausia yra padaryti dėl jūsų viską, ką galiu, – kalbėjo jis. – Ir tai aš darau kiekvieną dieną. Ir neatsitrauksiu nuo šio darbo. Turime daug darbo.“

A. Cuomo savo svetainėje taip pat paskelbė atsakymą į kiekvieną jam pareikštą moterų kaltinimą ir pridūrė: „Prašau skirti laiko faktams perskaityti ir nuspręsti patiems.“

Gindamas savo veiksmus, jis pasidalijo įžymių amerikiečių, įskaitant J. Bideną ir buvusį prezidentą Baracką Obamą (Baraką Obamą), nuotraukomis, kuriose jie matomi bučiuojantys ir apkabinantys žmones.

„Baimės atmosfera“

Viena buvusi darbuotoja tvirtino, kad pernai A. Cuomo pakišo ranką po jos palaidine, o gubernatoriaus apsaugos komandos narė sakė, kad jis nederamai lietė jos pilvą ir klubą.

Jo veiksmai „nėra tiesiog senamadiškas prielankumas ir elgesys, kaip tvirtina jis ir kai kurie jo darbuotojai, bet yra neteisėtas seksualinis priekabiavimas“, sakė Anne Clark (En Klark), viena iš tyrimui vadovavusių teisininkų.

Joonas Kimas (Džunas Kimas), kitas tyrimui vadovavęs teisininkas, sakė kad nė vienai iš tų moterų nepatiko gubernatoriaus dėmesys.

„Jos visos laikė tokį elgesį trikdančiu, žeminančiu, nemaloniu ir nederamu“, – sakė jis.

A. Clark sakė, kad A. Cuomo buvo parengęs laišką žiniasklaidai, kuriame piktai užsipuola vieną iš galimai nuo jo nukentėjusių moterų, tačiau galiausiai buvo perkalbėtas jo nepaskelbti.

Joonas Kimas savo ruožtu sakė, kad A. Cuomo ir jo darbuotojai sukūrė „baimės atmosferą“, dėl kurios moterys nedrįso kalbėti apie lytinį priekabiavimą.

Pasak tyrėjų, policija gavo mažiausiai vieną pareiškimą apie nederamą A. Cuomo elgesį, ir pareigūnų nustatyti faktai galėtų būti pasitelkti atliekant ikiteisminį tyrimą.

Nukentėjusios moterys taip pat gali nuspręsti, ar siekti, kad A. Cuomo būtų iškelta byla, nurodė jie.

„Esu įkvėpta visų šių drąsių moterų, kurios prabilo. Tačiau dar svarbiau, kad aš jomis tikiu“, – sakė sakė valstijos generalinė prokurorė L. James.

A. Cuomo, charizmatiškas nuosaikių pažiūrų politikas, tebėra gana populiarius tarp rinkėjų. Jis vylėsi 2022 metų lapkritį užsitikrinti ketvirtą kadenciją ir aplenkti savo tėvą Mario Cuomo (Marijų Kuomą), Niujorko valstijos gubernatoriaus poste dirbusį tris kadencijas.

Tačiau didėja tikimybė, kad A. Cuomo dar iki rinkimų gali būti priverstas palikti postą, valstijos asamblėjos pirmininkui Carlui Heastie (Karlui Heisčiui) paskelbus, kad gubernatorius prarado asamblėjos demokratų daugumos pasitikėjimą ir nebegali likti poste.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

matosi tas

sex tik priemone pasalint o ireint negra ko gero=====

SUSIJUSIOS NAUJIENOS