JAV parduos Lenkijai 18 didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS | kl.lt

JAV PARDUOS LENKIJAI 18 DIDELIO MOBILUMO RAKETINĖS ARTILERIJOS SISTEMŲ HIMARS

Jungtinės Valstijos antradienį paskelbė pritarusios tam, kad Lenkijai būtų parduota 18 didelio mobilumo raketinės artilerijos sistemų HIMARS, šaudmenų joms ir kitokios įrangos bendrai už 10 mlrd. dolerių (9,3 mlrd. eurų).

Tai padės NATO narei Lenkijai atnaujinti pajėgumus ir toliau didinti suderinamumą su JAV bei kitomis sąjungininkėmis, sakoma Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūros (DSCA) pareiškime.

Lenkija, turinti bendrą sieną su Rusijos užpulta Ukraina, „ketina šiais gynybos dalykais ir paslaugomis pasinaudoti modernizuodama savo ginkluotąsias pajėgas ir plėsdama savo pajėgumus stiprinti krašto apsaugą bei atgrasyti regionines grėsmes“, nurodė DSCA.

HIMARS atlieka svarbų vaidmenį Ukrainos kovoje su Maskvos invazija – Kyjivo pajėgos gali tiksliai smogti tiekimo sandėliams ir kitoms Rusijos pozicijoms.

Pranešimas apie šių sistemų pardavimą Lenkijai, kuri turi ilgą sieną su Ukraina, paskelbtas praėjus beveik metams nuo Rusijos invazijos pradžios.

Valstybės departamentas pritarė galimam pardavimui, o DSCA antradienį pateikė reikiamą pranešimą Kongresui, kuris dar turi patvirtinti sandorį.

Sistema ant ratų M142 HIMARS yra modernesnė, lengvesnė ir judresnė, palyginus su vikšrine M270 MLRS versija, sukurta XX amžiaus 8-e dešimtmetyje JAV ir sąjungininkų pajėgoms.

HIMARS gabena šešias valdomas 227 mm raketas arba vieną taktinę raketą ATACMS.

Ukraina ne kartą siekė gauti ATACMS iš Jungtinių Valstijų, kurios atsisakė jas suteikti, tačiau į sandorį su Lenkija įeina 45 tokios raketos.

Sausio pabaigoje Lenkija paskelbė apie staigų išlaidų gynybai padidinimą iki 4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o premjeras pareiškė, kad šaliai reikia ginkluotis greičiau, atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje.

Remiantis transatlantinio aljanso duomenimis, 2022 metais Varšuva kariuomenės reikmėms išleido 2,4 proc. savo BVP, o tai buvo trečias didžiausias procentas tarp NATO šalių.

Kitos Europos šalys taip pat paskelbė didinančios savo kariuomenių biudžetus po to, kai Rusija praėjusių metų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Lenkija, kuri taip pat yra Europos Sąjungos narė, pastaraisiais mėnesiais pasirašė keletą ginkluotės sandorių, kad padidintų savo gynybinius pajėgumus.

Gairės: karas Ukrainoje, HIMARS, Lenkija, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS